Podstawowe ciasto ucierane na oleju

Podstawowe ciasto ucierane na oleju
Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podstawowe ciasto ucierane na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 ml maślanki
  • 230 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sod
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną i solą.

W osobnym naczyniu mieszamy rózgą kuchenną olej Kujawski, maślankę, cukier i jajko.


Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy jedynie do połączenia się składników.


Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Formę o średnicy 21 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do przygotowanej tortownicy. Na wierzch ciasta wykładamy ulubione owoce lub dodatki.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min., do tzw. suchego patyczka.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów