Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis!
Sezon na ukochane śliwki ciągle trwa!
Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle.
Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ).
Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha!
Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie!
Niebo w gębie!
SKŁADNIKI:
( 25×25 )
CIASTO:
mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml
* żółtko L – 4 szt
* masło min.82% – 250 g
* cukier puder – 60 g
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
NADZIENIE:
* miękkie śliwki – ok. 500 g
RÓŻNICA:
* białko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 1 szkl = 250 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia.
Dodajemy zimne, pokrojone masło.
Zagniatamy kruche ciasto, po czym na koniec dodajemy żółtka.
Połową wylepiamy dno, nakłuwamy, drugą część mrozimy.
RÓŻNICA:
Wypestkowane śliwki układamy obok siebie na cieście przekrojoną częścią do góry.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
Pod koniec ubijania dodajemy cukier – łyżka po łyżce.
Do całkowicie zmiksowanego ( musi być niewyczuwalny pomiędzy palcami ) dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Wykładamy na śliwki po całości.
Posypujemy zmrożonym, tartym ciastem.
Pieczemy ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu.
Smacznego!