Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis!

Sezon na ukochane śliwki ciągle trwa!

Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle.

Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ).

Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego łasucha!

Jest łatwe, pyszne, no i przede wszystkim szybkie!

Niebo w gębie!

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 25×25 )

CIASTO:

mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml

* żółtko L – 4 szt

* masło min.82% – 250 g

* cukier puder – 60 g

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

NADZIENIE:

* miękkie śliwki – ok. 500 g

RÓŻNICA:

* białko – 4 szt

* sól – 1 szczypta

* cukier – 1 szkl = 250 ml

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia.

Dodajemy zimne, pokrojone masło.

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagniatamy kruche ciasto, po czym na koniec dodajemy żółtka.

Połową wylepiamy dno, nakłuwamy, drugą część mrozimy.

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

RÓŻNICA:

Wypestkowane śliwki układamy obok siebie na cieście przekrojoną częścią do góry.

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.

Pod koniec ubijania dodajemy cukier – łyżka po łyżce.

Do całkowicie zmiksowanego ( musi być niewyczuwalny pomiędzy palcami ) dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykładamy na śliwki po całości.

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Posypujemy zmrożonym, tartym ciastem.

Pieczemy ok. 40-45 minut w 180C bez termoobiegu.

Smacznego!

Zdjęcie - Pleśniak ze śliwkami – najlepszy przepis! Pleśniak ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy