Pleśniak z powidłami śliwkowymi
Składniki:
- 500 g mąki pszennej krupczatki
- 250 g powideł śliwkowych
- 200 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 200 g drobnego cukru
- 30 ml kwaśnej śmietany 18%
- 20 g ciemnego kakao
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
KROK 1
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz olej Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
KROK 2
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Do mniejszej porcji dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.
KROK 3
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy porcjami cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści w białkach.
KROK 4
Blachę (20 x 30 cm) wykładamy połową jasnego kruchego ciasta. Następnie smarujemy je powidłami. Na powidła kruszymy lub ścieramy na tarce ciemne ciasto, a na nie wykładamy bezę.
Na koniec kruszymy lub ścieramy drugą porcję jasnego ciasta.
Pieczemy 45 minut w temp. 180ºC.
Czas przygotowania: 1 godzina