Pleśniak z powidłami śliwkowymi

Pleśniak z powidłami śliwkowymi
Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej krupczatki
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 200 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 200 g drobnego cukru
  • 30 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 20 g ciemnego kakao
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

KROK 1

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę oraz olej Kujawski. Szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2:1. Do mniejszej porcji dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy porcjami cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści w białkach.

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 4

Blachę (20 x 30 cm) wykładamy połową jasnego kruchego ciasta. Następnie smarujemy je powidłami. Na powidła kruszymy lub ścieramy na tarce ciemne ciasto, a na nie wykładamy bezę.

Na koniec kruszymy lub ścieramy drugą porcję jasnego ciasta.

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy 45 minut w temp. 180ºC.

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów