Płatki jaglane z mango i różowym pieprzem
Jestem kulinarną zakupoholiczką, A, że w moim małym mieszkaniu nie ma już półek, na których mogę ustawiać coraz to nowe znaleziska, jestem zmuszona do przejścia na odwyk. Ale jak każde tego typu przedsięwzięcie, nie jest to łatwe.
Złamałam się tuż po wypłacie. Stereotypowa dziewczyna poszłaby z pełnym portfelem po nową sukienkę. Ja kupiłam nową kiełkownicę i zapas nasion na lata. Ale to była chwila słabości. Dziś na przykład, gdy naprawdę potrzebowałam długiej szczotki do naczyń, do sklepu wybrałam się z przyzwoitką.
- Patrz, patrz, jakie ładne świece!
- Nie używamy świec.
- Słusznie.
- A te słodkie papilotki do muffinów?
- Nie lubisz muffinów.
- Słusznie.
- Ale, ale... ten różowy pieprz to mi będzie tak świetnie smakował w owsiance z mango!
- No dobra. Bierzemy szczotkę i różowy pieprz.
I tu akurat miałam rację. Bo te dwa smaki połączyły się świetnie. Lekka ostrość różowego pieprzu fajnie komponuje się ze słodyczą płatków jaglanych. Teraz pozostanie mi wymyślić, do czego zużyję resztę całkiem sporego opakowania.
Płatki jaglane z mango i różowym pieprzem (2 porcje, lub 1 duża)
- 50 g płatków jaglanych
- 200 ml mleka
- 3 porządne szczypty soli
- 1 łyżka miodu*
- 1 mango
- 1 łyżka różowego pieprzu
- Obierz mango ze skórki, okrój wokół pestki i pokrój na małe plasterki.
- Rozgnieć różowy pieprz w moździerzu.
- Zagotuj mleko w rondelku. Wrzuć płatki, sól i miód. Mieszaj na małym ogniu przez 5 minut aż zgęstnieją.
- Pomieszaj płatki z mango i pieprzem.
- Podawaj ciepłe.
*Płatki nie będą bardzo słodkie, ale dla mnie idealne ze słodkim mango. Jeśli jednak wolisz słodsze dania, dodaj jeszcze jedną łyżkę miodu.
Śliwka