Płatki gryczane z karmelizowanym bananem

Płatki gryczane z karmelizowanym bananem
Przesmaczne płatki gryczane z nasionami amarantusa, orzechami i karmelizowanym bananem. Płatki gryczane, to moje ostatnie odkrycie, w smaku zupełnie nie przypominają charakterystycznej kaszy gryczanej. Wartościowo natomiast, niczym się nie różnią od ziaren gryki. Bogate w mikroelementy i cenne witaminy z grupy B. Do takich płatków, śmiało można przemycić trochę nasion lnu, chia lub amarantusa Jeżeli szukacie pomysłu na bezglutenowe, zdrowe i energetyczne śniadanie, polecam bardzo

Zdjęcie - Płatki gryczane z karmelizowanym bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 4 łyżki płatków gryczanych
  • 2 łyżeczki nasion amarantusa
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 mały banan
  • łyżka miodu + 1/2 łyżeczki
  • cynamon na koniec łyżeczki
Wodę lub mleko gotuję w rondelku, kiedy się zagotuje, wsypuję płatki i nasiona amarantusa. Gotuję mieszając, około 2 minuty, można dosłodzić 1/2 łyżeczki miodu. Kiedy papka zgęstnieje, przekładam ją do miseczki, lub wysokiej szklanki z grubego szkła. Dodaję orzechy. Na patelni topię miód, dodaję cynamon, wszystko delikatnie mieszam. Kiedy miód zacznie się pienić, dodaję banana pokrojonego w grubsze plastry. Banana krótko obsmażam z każdej strony i dodaję do reszty składników. Takie śniadanie najbardziej smakuje na ciepło. Smacznego

Zdjęcie - Płatki gryczane z karmelizowanym bananem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów