Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem
Pyszne placuszki z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem serka ricotta i jabłkiem. Wyszły puszyste, lekkie i bardzo smaczne. My wszyscy uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki na śniadanie. Przeważnie w sobotę, albo w niedzielę, bo w tygodniu raczej ciężko ze zjedzeniem śniadania wspólnie. Można je zjeść solo, bo są jabłka lub z ulubionym dżemem, serkiem czy jogurtem :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 2 jajka L
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g serka ricotta
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 większe jabłka
- 2-3 łyżki miodu
- olej do smażenia
1. W misie miksera na wysokich obrotach ubijamy jajka na puszystą masę, zmniejszamy obroty i dodajemy miód, serek ricotta, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy.
2. Teraz dodajemy mleko, robimy to stopniowo, nie za dużo. Masa powinna mieć konsystencję ciut gęstszą niż na naleśniki.
3. Na końcu dodajemy starte na tarce o grubych oczkach obrane jabłka. Mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta i nakładamy na patelnię, od razu formując placuszka. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Przed podanie możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)