Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami
Znowu placuszki .............. i znowu truskawki ............. czyli to , co lubię najbardziej. Proste , pożywne placuszki na bazie serka ricotta z dodatkiem otrębów przennych.
Skladniki :/ 8 szt. /
- 120 g serka ricotta
- 1 jajko
- 50 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
oraz
- truskawki, cukier puder i gęsty jogurt do dekoracji
Wykonanie
-Serek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem, wlać połowę mleka.
-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.
-Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość geste.
-Patelnię / z nieprzywierającą powłoka / rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
-Kłaść łyżką małe, płaskie placuszki i piec z o obu stron na złoty kolor.
-Upieczone placuszki układać na ręczniku kuchennym.
-Układać na talerzu jeden na drugim przekładajc pokrojonymi truskawkami, posypanymi cukrem pudrem.
-Udekorować kleksem gęstego jogurtu naturalnego i listkami mięty lub melisy.