Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami

Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami

Zdjęcie - Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znowu placuszki .............. i znowu truskawki ............. czyli to , co lubię najbardziej. Proste , pożywne placuszki na bazie serka ricotta z dodatkiem otrębów przennych.
Zdjęcie - Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki :/ 8 szt. / Zdjęcie - Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 120 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

oraz

  • truskawki, cukier puder i gęsty jogurt do dekoracji

Wykonanie
-Serek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem, wlać połowę mleka.
-Dodać mąkę, otręby sól, proszek do pieczenia i starannie wymieszać.
-Białko ubić i delikatnie połączyć z masą.
-Dodać pozostałą część mleka. Ciasto powinno być dość geste.
-Patelnię / z nieprzywierającą powłoka / rozgrzać, posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju.
-Kłaść łyżką małe, płaskie placuszki i piec z o obu stron na złoty kolor.
-Upieczone placuszki układać na ręczniku kuchennym.
-Układać na talerzu jeden na drugim przekładajc pokrojonymi truskawkami, posypanymi cukrem pudrem.
-Udekorować kleksem gęstego jogurtu naturalnego i listkami mięty lub melisy.

Zdjęcie - Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Placuszki otrębowe z ricottą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów