Placuszki orkiszowe z cytryną i ricottą
Chciałam się przekonać jak smakują te placuszki, które w do tej pory robiłam ze zwykłą mąką, w wersji nieco zdrowszej. Mąka orkiszowa nadaje im nieco cięższego smaku ale w dalszym ciągu są pyszne. Z dodatkiem syropu klonowego/miodu lub dżemu stanowią wspaniałe śniadanie lub podwieczorek.
Źródło: Apetyczna panna Dahl
Składniki:
- 225 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 60 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
W dużej misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. W drugiej misce ubić białka, aż będą białe i przełożyć je do ciasta. Następnie dodać skórkę z cytryny i syrop klonowy i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni olej i nakładac małe porcyjki ciasta. Smażyć placki na złocistobrązowy kolor z każdej strony.
Smacznego:)