Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

Jeżeli tak, jak ja, kochacie dynię i jesienią próbujecie przemycić ją do każdego dania, to z pewnością pokochacie te placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi. Przygotowałem je według ulubionego przepisu na amerykańskie pancakes na maślance. Dzięki temu są bardzo puszyste i delikatne. Za sprawą solidnej porcji purée z dyni zyskują intensywny pomarańczowy kolor, a odrobina cynamonu, kardamonu i goździków sprawia, że są bardzo aromatyczne i po prostu niecodziennie pyszne.

Te placuszki dyniowe idealnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Polane odrobiną miodu lub syropu klonowego oraz posypane pokruszonymi orzechami włoskimi smakują wprost obłędnie. Szczególnie polecam podać je z Pumpkin Spice Latte, na którą przepis znajdziecie również na blogu, co pozwoli poczuć jesienny klimat w pełni. Jeżeli lubicie zacząć dzień na słodko, to ten przepis na placuszki dyniowe jest zdecydowanie dla Was! A taka wieżyczka zrobiona z pankejków z pewnością rozchmurzy nawet najbardziej ponury dzień jesieni! ?

Zdjęcie - Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi Łukasz Jeżeli tak, jak ja, kochacie dynię i jesienią próbujecie przemycić ją do każdego dania, to z pewnością pokochacie te placuszki dyniowe z… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 16 sztuk
Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 30 minut 30 minut

SKŁADNIKI

Placuszki dyniowe:

  • 250 ml maślanki lub kefiru (1 szklanka)
  • 250 g purée z dyni* (1 szklanka)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli

 

Do podania:

  • miód, syrop klonowy lub syrop z agawy
  • pokruszone orzechy włoskie

PRZYGOTOWANIE

  1. Purée z dyni połącz z maślanką, roztopionym masłem oraz jajkiem.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawami oraz solą i dodaj do mokrych składników. Ciasto wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aż do powstania jednolitej masy. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej więcej maślanki lub dosyp odrobinę mąki.
  3. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej i nałóż po czubatej łyżce ciasta. (Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, to wlej odrobinę oleju lub użyj masła klarowanego do smażenia). Placuszki dyniowe smaż z obu stron po 2-3 minuty na małym ogniu do złotobrązowego koloru. Powinno wyjść około 16 sztuk.
  4. Gotowe placki ułóż w stosy na talerzach i podawaj z miodem lub syropem klonowym. Posyp je z wierzchu pokruszonymi orzechami włoskimi.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek i pokrojoną na mniejsze cząstki dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około 30 minut). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.

Kategorie przepisów