Placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem

Placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem

Zdjęcie - Placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem to doskonałe danie, które łączy tradycyjną kuchnię polską z eleganckim smakiem wyrafinowanych składników. Ziemniaki z mąką orkiszową tworzą chrupiące i złociste placki, które idealnie komponują się z delikatnym labneh.

Wędzony łosoś dodaje potrawie wyrazistego charakteru, a kawior wzbogaca danie o odrobinę luksusu i głębi smaku. Dodatkowo cytrynowy akcent oraz bazyliowy aromat w smakowym oleju Kujawskim uzupełniają całość, tworząc wyjątkowe połączenie smaków.

Składniki na placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem:

składniki:

  • 150 g wędzonego łososia na zimno
  • 500 g ziemniaków odmiany mączyste o kolorze żółtym
  • 2-3 łyżeczki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 3 czubate łyżki mąki orkiszowej typ 680
  • 2 łyżki kawioru
  • 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z piewszego tłoczenia do smażenia

Składniki na labneh:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty chilli

Do podania:

plasterki cytryny, sezam lub orzechy pinii, rukola

 

Jak usmażyć placki ziemniaczane z domowym labneh, łososiem i kawiorem

Dzień wcześniej przygotuj labneh.

Wszystkie składniki, czyli jogurt grecki, śmietanę 12%, skórkę z cytryny, sól oraz chili połącz ze sobą w miseczce. Na czystej misce rozłóż gazę, wyłóż masę, zawiń i zwiąż w ciasny woreczek. Całość dociśnij talerzykiem i wstaw na noc do lodówki.

Przygotuj placki ziemniaczane.

Ziemniaki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, dodaj sól, pieprz, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną cebulę.

Całość wymieszaj.

Placki smaż w głębokim dobrze nagrzanym oleju Kujawskim, odsącz na ręczniku papierowym.

Na plackach ułóż labneh, rukolę, łososia, plasterki cytryny i kawior, skrop kilkoma kroplami oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Całość oprósz sezamem lub posiekanymi orzechami pinii.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 2 dni labneh, 30 min. placki
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów