Placki ziemniaczane – szybki obiad, na każdą kieszeń

Placki ziemniaczane – szybki obiad, na każdą kieszeń

Placki ziemniaczane to danie, które zna chyba każdy z nas! Są zdrowym i pożywnym daniem, bowiem wykonuje się je z ziemniaków – bogatych w wartości odżywcze. Przygotowanie placków ziemniaczanych jest niezwykle proste. Sprawdź przepis i wprowadź to danie do swojego codziennego menu!

Zdjęcie - Placki ziemniaczane – szybki obiad, na każdą kieszeń - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki ziemniaczane – przepis

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula – około 130 g (nie dodawaj w przypadku placków na słodko)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu – do usmażenia

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności należy opłukać i obrać ziemniaki, a następnie zetrzeć je na tarce z drobnymi oczkami. Możesz do tego wykorzystać również maszynkę lub malakser z odpowiednią nakładką. Umieść starte ziemniaki w misce.
  2. Odlej wodę, którą wypuściły ziemniaki. Masa na placki ziemniaczane powinna być mokra, jednak woda nie może w niej stać. Pozbądź się nadmiaru.
  3. Poszatkuj drobno cebulę lub potrzyj. Dodaj ją do masy ziemniaczanej, razem z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Masa ziemniaczana powinna być gęsta i jednolita.
  4. Rozgrzej patelnię. Placki ziemniaczane najlepiej jest smażyć na oleju rzepakowym, jednak jeśli go nie posiadasz – smalec może go zastąpić.
  5. Gdy olej się nagrzeje – nałóż kilka porcji masy na patelnię i rozprowadź. Jeden placek to mniej więcej jedna łyżka masy. Smaż placki ziemniaczane po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przewróć na drugą stronę i powtórz czynność.
  6. Odłóż placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi lub specjalną, metalową kratkę. Poczekaj, aż placki pozbędą się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze chrupiące i ciepłe.

Propozycje podania:

Placki ziemniaczane można jeść na wiele różnych sposobów. Do upieczonych placuszków najczęściej dodaje się:

  • kwaśną śmietanę
  • cukier
  • szczypiorek
  • gulasz
  • starty oscypek
  • sos, np. pieczarkowy, grzybowy
  • konfiturę z żurawiny
  • śmietanę i łososia.

To od Ciebie zależy, jakie dodatki dodasz do placków. Najczęściej spożywa się je z odrobiną cukru lub z sosem pieczarkowym, jednak jeśli jesz je stosunkowo często i chcesz poeksperymentować – nie ma ku temu żadnych przeszkód. Smacznego!

Placki ziemniaczane – tanio i pysznie!

Placki ziemniaczane to przede wszystkim tani obiad. Ziemniaki to jedne z najtańszych, dostępnych na rynku warzyw. Podobnie jest z cebulą. Mimo to, takie danie jest pożywne i pyszne. Ostateczna cena zależy oczywiście również od dodatków, które dodasz do dania, jednak klasyczne placki ziemniaczane – to jedno z najtańszych dań, jakie możesz przyrządzić.

Placki mogą stanowić zarówno główną potrawę, jak i dodatek. Dodasz je do gulaszu czy różnego rodzaju mięsa. Możesz również przyrządzić placek po węgiersku lub po góralsku. Placki są pyszne w każdej odsłonie.

Na jaką uroczystość zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane mogą być sposobem na prosty, codzienny obiad, jak i na uroczystą kolację. To od Ciebie zależy, w jaki sposób je podasz. Na co dzień doskonale sprawdzą się w swojej klasycznej wersji, np. ze śmietaną, czy cukrem. Jeśli jednak zapraszasz gości i chcesz postawić na stole wyszukane danie, lub przystawkę – do placków dodaj pyszny sos pieczarkowy, gulasz, czy starty oscypek z żurawiną. Coraz większą popularnością cieszą się także placki ziemniaczane z krewetkami i łososiem. Choć może się to wydawać nietypowym połączeniem, jest ono naprawdę smaczne!

Placki ziemniaczane są uwielbiane w każdym kraju. W Polsce stanowią jednak klasyczne rozwiązanie, które zawsze się sprawdzi. Jeśli nie wiesz, co przyrządzić na obiad – placki ziemniaczane to prawidłowa odpowiedź.

Zdjęcie - Placki ziemniaczane – szybki obiad, na każdą kieszeń - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis sponsorowany

Kategorie przepisów