Placki z kurczakiem i młodą kapustą

Placki z kurczakiem i młodą kapustą

Placki z kurczakiem i młodą kapustą to propozycja w sam raz na dzień, w którym nie mamy zbyt dużo czasu na stanie w kuchni.

Samo przygotowanie składników zajmuje co prawda troszkę czasu, ale… można zrobić to dzień wcześniej! Dzięki temu następny dzień można spędzić, bez większych wyrzutów sumienia, poza kuchnią, załatwiając sprawy takie jak fryzjer, lekarz, spotkanie ze znajomą, większe zakupy, czy cokolwiek innego. Po powrocie do domu wystarczy wyjąć przygotowane dzień wcześniej ciasto i przygotowanie obiadu zajmie tyle czasu, co usmażenie placków. Ok, smażenie placków też trochę zajmuje, ale… można wykazać się sprytem i szykować je od razu na dwóch patelniach 😉

Placuszki są na tyle konkretne, że można zjeść je solo, jak klasyczne placki ziemniaczane czy placki z cukinii, albo podać np. z pieczonymi ziemniakami czy lekką sałatką.

Ten przepis świetnie sprawdzi się również jako propozycja do lunchboxa, bo placuszki są pyszne także na zimno.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na dania z wyprzedzeniem, sprawdź również przepis na paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. Farsz przygotuj dzień wcześniej i włóż do lodówki, a następnego dnia rozwiń ciasto francuskie, zamknij w nim farsz i zapiecz w piekarniku. Pycha!

Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na placki z kurczakiem i młodą kapustą:

  • około 1/2 główki białej kapusty (u mnie około 350-400 g już posiekanej
  • 1 duża cebula
  • 100-130 g pieczarek (u mnie brązowe)
  • około 450-500 g mięsa z piersi kurczaka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej (u mnie orkiszowa, jasna)
  • 4 jajka
  • sos sojowy do smaku
  • sos worcester do smaku
  • 1-2 łyżki przyprawy curry
  • sól, pieprz

Placki z kurczakiem i kapustą – wykonanie:

Kapustę po usunięciu wierzchnich liści szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane łączymy je ze sobą w większej misce.

Do osobnego naczynia wbijamy jajka, lekko je roztrzepujemy. Następnie dodajemy obie mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na koniec powstałe ciasto doprawiamy do smaku sosem sojowym, sosem worcester (u mnie po 2 łyżki), przyprawą curry, solą oraz pieprzem. Tak przygotowane ciasto łączymy z resztą składników i wstawiamy je na noc do lodówki.

Następnego dnia (po wcześniejszym wymieszaniu wszystkich składników raz jeszcze i odlaniu ewentualnych płynów) smażymy placuszki na rozgrzanym oleju do zezłocenia (ja smażę na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony – pierwsze pod przykryciem). Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Placki z kurczakiem i młodą kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Źródło: Tina przepisy. Pierogi i kluski nr 1 (1)/2015

Kategorie przepisów