Placki z cukinii z sosem czosnkowym
Składniki:
- 700 g cukinii
- 120 g pora
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 80 g majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Majonez i jogurt wymieszaj łyżką. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 2
Umytą cukinię zetrzyj razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodaj pokrojonego pora, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 3
Rozgrzej na patelni olej Oliwier i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj od razu z sosem czosnkowym.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: śniadanie
Poziom trudności: łatwe