Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem
Placki z cukinii smakują mi niezależnie od przepisu z jakiego korzystam. O ile mam jeden ulubiony przepis na naleśniki, o tyle najlepszych placków z cukinii nie umiałabym wskazać. Wszystkie są dobre. I te najzwyklejsze i te z dodatkami – z fetą, serem halloumi, marchewką, serem żółtym, czy tak jak w tym przypadku ze słonecznikiem.
Placki dobrze się smaży, nie rozpadają się, a prażony słonecznik nadaje całości fajnego smaczku i chrupkości.
Zdecydowanie warte uwagi. No i koniecznie do podania z sosem np. majonezowo-ketchupowym.
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek śmietanki 30%
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Cukinie trzemy wraz ze skórką na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na sicie na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru soku.
Jajka łączymy z mlekiem i śmietaną. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy.
Słonecznik prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym, który przygotowujemy przez wymieszanie składników.
Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami