Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym

Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym

Zdjęcie - Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym to pyszny pomysł na obiad.

Do smażenia i pieczenia wybieram olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Ma neutralny smak i zapach, więc nadaje się zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym:

  • 2-3 ziemniaki o wadze około 500 g
  • 1 cukinię o wadze około 400-500 g
  • 1 marchew o wadze około 150 g
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g sera mozzarella tartego
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżki mąki o wadze około 80-100 g
  • sól, pieprz

 

Do podania:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu light lub vege
  • świeży koperek

Zdjęcie - Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym?

Cukinię, ziemniaki i marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładam na sitko, posypuję 1 łyżką soli, mieszam i odstawiam na 10-15 minut, żeby puściły sok. Następnie dokładnie odciskam.

Cebulę i czosnek obieram, a następnie ścieram na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję jajka, mąkę, ser, sól, pieprz i wszystko łączę w masę na placki.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, wykładam po łyżce ciasta i smażę placuszki.

Można je również upiec w piekarniku. Wtedy do masy dodaję 3 łyżki oleju.

Placuszki podaję z sosem koperkowym i łososiem wędzonym.

Jak zrobić sos koperkowy?

Jogurt naturalny mieszam z majonezem, dodaję posiekany świeży koperek, sól, pieprz i sos koperkowy jest gotowy.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów