Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym
Placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym to pyszny pomysł na obiad.
Do smażenia i pieczenia wybieram olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Ma neutralny smak i zapach, więc nadaje się zarówno do dań na ciepło, jak i na zimno. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym:
- 2-3 ziemniaki o wadze około 500 g
- 1 cukinię o wadze około 400-500 g
- 1 marchew o wadze około 150 g
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 80 g sera mozzarella tartego
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 2 jajka
- 4-5 łyżki mąki o wadze około 80-100 g
- sól, pieprz
Do podania:
- 100 g łososia wędzonego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu light lub vege
- świeży koperek
Jak zrobić placki warzywne z łososiem i sosem koperkowym?
Cukinię, ziemniaki i marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładam na sitko, posypuję 1 łyżką soli, mieszam i odstawiam na 10-15 minut, żeby puściły sok. Następnie dokładnie odciskam.
Cebulę i czosnek obieram, a następnie ścieram na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję jajka, mąkę, ser, sól, pieprz i wszystko łączę w masę na placki.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, wykładam po łyżce ciasta i smażę placuszki.
Można je również upiec w piekarniku. Wtedy do masy dodaję 3 łyżki oleju.
Placuszki podaję z sosem koperkowym i łososiem wędzonym.
Jak zrobić sos koperkowy?
Jogurt naturalny mieszam z majonezem, dodaję posiekany świeży koperek, sól, pieprz i sos koperkowy jest gotowy.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis