Placki kukurydziane z salsą paprykową
Te placki kukurydziane to hit na prowadzonych przeze mnie warsztatach w Studio Kulinarnym Browar Mieszczański. Zrobiliśmy je już z pewnością kilkadziesiąt razy i za każdym tak samo mocno zachwycają zarówno mnie, jak i uczestników. ? W sumie trudno się dziwić, bo są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać. Przepis ten przywiozła z Francji jedna z naszych szefowych kuchni i od tego czasu zawładnął on naszymi sercami.
Co w nich takiego niezwykłego? Z pewnością niepoprawnie duża ilość masła oraz śmietany, jak na francuski przepis przystało. Dzięki nim te placki kukurydziane są tak smaczne i delikatne, jak żadne inne – wprost rozpływają się w ustach. Dodatkowo bardzo przyjemnie się smażą, co sprawia dużo radości uczestnikom naszych warsztatów. Oczywiście głównym składnikiem jest tutaj kukurydza, którą po prostu miksujemy razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiej masy. Nadaje ona naszym placuszkom słodkiego smaku i pięknego żółtego koloru.
Na warsztatach te placki kukurydziane podajemy zwykle z relishem z różnokolorowej papryki i pikantnym sosem kimchi, który wspaniale uzupełnia delikatny smak potrawy. Ja jednak postanowiłem przepis delikatnie zmodyfikować i podałem je z salsą paprykową inspirowaną meksykańskim pico de gallo. Jest ona lekko kwaśna, pikantna i bardzo aromatyczna za sprawą świeżej kolendry. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania – na pewno nie pożałujecie! ?
Placki kukurydziane z paprykową salsą
Iość porcji: 4 (około 16 placków)
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut
SKŁADNIKI
Placki kukurydziane:
- 300 g kukurydzy z puszki (waga po odlaniu zalewy)
- 300 ml śmietany kremówki 30-36%
- 3 całe jajka (w oryginalnym przepisie są jeszcze dodatkowo 3 żółtka, ja pominąłem)
- 50 g masła
- 120 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Salsa paprykowa:
- 3 połówki różnokolorowej papryki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 1 limonka
- garść świeżej kolendry
- sól do smaku
Do podania:
- kolba świeżej kukurydzy
- kiełki (słonecznika lub groszku)
PRZYGOTOWANIE
Placki kukurydziane
- Masło roztop i ostudź. Przelej do kielicha blendera, wlej śmietanę, wbij jajka i wsyp kukurydzę odsączoną z zalewy. Zmiksuj całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masy dodaj mąkę oraz sól i zmiksuj ponownie do połączenia się składników.
- Na mocno rozgrzaną nieprzywierającą patelnię wylewaj ciasto (po około 3 stołowe łyżki na jeden okrągły placek).
- Każdy placek smaż przez około minutę na jednej stronie, a następnie obróć i smaż jeszcze przez pół minuty do złotego koloru.
Salsa paprykowa
- Cebulę oraz papryki pokrój w niewielką kostkę. Kolendrę drobno posiekaj.
- Wszystko wrzuć do miseczki i zalej sokiem z limonki. Posól do smaku i dokładnie wymieszaj.
Podanie
- Ziarna kukurydzy odkrój nożem, jak najbliżej kolby, aby postały plastry. Opal je z wierzchu palnikiem gazowym.
- Placki ułóż na talerzach i podawaj z przygotowaną salsą.
- Udekoruj kiełkami oraz kawałkami kukurydzy.