Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Bardzo fajny przepis na prosty placek na bazie twarogu. Bez użycia jajek. Z ogromną ilością śliwek i płatków migdałowych. Placek, który jest szybki w wykonaniu i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Zdjęcie - Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Zdjęcie - Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

 

Blaszka: 30 x 20 cm

Składniki:

  • 200 g sera twarogowego tłustego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70 g masła roztopionego, ostudzonego
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1kg śliwek, pokrojonych w grubsze plastry
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem miksujemy ser twarogowy, kwaśną śmietanę, masło, cukier.
  2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta do pizzy i łatwo rozciągnie się na blaszce. Ja, z łatwością je rozciągnęłam palcami, bez użycia wałka. 
  3. Na ciasto wykładamy plastry śliwek i posypujemy migdałami.
  4.  Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w nagrzanym piekarniku na 170°C przez około 35-40 minut.
  5. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Zdjęcie - Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Zdjęcie - Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Zdjęcie - Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Kategorie przepisów