Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Bardzo fajny przepis na prosty placek na bazie twarogu. Bez użycia jajek. Z ogromną ilością śliwek i płatków migdałowych. Placek, który jest szybki w wykonaniu i jeszcze szybciej znika z talerzy.
Blaszka: 30 x 20 cm
Składniki:
- 200 g sera twarogowego tłustego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 70 g masła roztopionego, ostudzonego
- 100 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1kg śliwek, pokrojonych w grubsze plastry
- garść płatków migdałowych
- cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu
Sposób przygotowania:
- Mikserem miksujemy ser twarogowy, kwaśną śmietanę, masło, cukier.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta do pizzy i łatwo rozciągnie się na blaszce. Ja, z łatwością je rozciągnęłam palcami, bez użycia wałka.
- Na ciasto wykładamy plastry śliwek i posypujemy migdałami.
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w nagrzanym piekarniku na 170°C przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.