Placek szpinakowy w cieście filo
Wiosna, na targu można już kupić świeży szpinak. Dziś przygotuję go w formie lekkiego placka zapieczonego w cieście filo.
Ciasto filo cienkie jest niczym pergamin. Do przygotowania całej potrawy wykorzystałam tylko 3 jego arkusze. I mimo, że posmarowane jest oliwą, to zapewne wersja znacznie zdrowsza od tej z użyciem ciasta francuskiego. Na dnie rozsypałam łyżkę tartej bułki- wchłonie ewentualny nadmiar płynów.
Dodatkiem do szpinaku jest tu tylko twaróg i jajka. Bardzo polski zestaw.
Wierzch ciasta ozdobiłam kawałkami ciasta, które dość dowolnie rozłożyłam na nadzieniu :)
Placek piekłam w żeliwnej patelni o średnicy ok.30 cm.
Składniki- ciasto filo - 4 arkusze
- olej - 1-2 łyżki
- nadzienie
- szpinak - 300 g , świeży
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 szt, mała
- olej - 2 łyżki
- twaróg - 300 g
- jajko - 3 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj listki szpinaku i smaż, aż stanie się miękki, a płyn zebrany na patelni odparuje. Ostudź.
Szpinak połącz z twarogiem i jajkami, dopraw do smaku.
Arkusz ciasta filo posmaruj (pędzelkiem) olejem, ułóż na nim drugi płat, ponownie posmaruj i przykryj trzecim kawałkiem. Ciastem wyłóż naczynie do zapiekania. Dno posyp bułką tartą.
Do środka włóż nadzienie, brzegi ciasta zawiń do środka, uformuj je palcami (mają być "zmierzwione") aby zakryły cały wierzch- jeśli okaże się, że jest go zbyt mało, dodaj dodatkowy kawałek ciasta posmarowany lekko olejem i nim przykryj górę ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, na drugą półkę od dołu, aby spód ładnie się przypiekł, na ok. 35 minut.