Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
Jeśli dotychczas na myśl o pizzy z ananasem krzyczeliście mamma mia!, łapiąc się za głowę, to mam dla Was dzisiaj równie (jeśli nie bardziej) odjechany przepis! Oto pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem! Oczywiście każdy prawdziwy Włoch krzyknie po cichu vaffanapoli, żeby nie powiedzieć gorzej, ale ja uważam, że to połączenie mniej kontrowersyjne niż egzotyczna pizza z sam-wiesz-czym. Gdzie zrodził się ten pomysł? Ktoś mógłby zapytać. Niestety nie ja pierwszy wymyśliłem, żeby słynny włoski placek wysmarować powidłami. Miałem okazję najpierw ją spróbować w Śliwce w Kompot na sopockim Monciaku. Tak nawiasem bardzo polecam to miejsce, bo dobrze karmią i atmosfera też jest przednia. Ale wracając do tematu, tamtejsza pizza z powidłami śliwkowymi, ricottą i rukolą tak bardzo mi posmakowała, że musiałem powtórzyć ten pomysł w fudskłerowej kuchni. Postanowiłem jednak wprowadzić pewną zmianę. Ricotta wydawała mi się zbyt łagodnym kontrastem dla słodkich powideł, dlatego postawiłem na aromatyczny francuski ser kozi. Nieskromnie powiem, że był to strzał w dziesiątkę, bo fromages de chèvre sprawił, że pizza stała się bardziej charakterna. Duża zasługa w tym jest również w babcinych powidłach, które były prażone przez wiele godzin z niewielką ilością cukru. Dzięki czemu mają głęboki, wręcz dymny smak i stanowią świetne płótno dla koziego sera. Jeśli nie boicie się odważnych połączeń, a Margherita nie jest dla was świętością, to koniecznie musicie wypróbować tej obrazoburczej pizzy z powidłami śliwkowymi. ?
Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem Łukasz Jeśli dotychczas na myśl o pizzy z ananasem krzyczeliście mamma mia!, łapiąc się za głowę, to mam dla Was dzisiaj równie (jeśli… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2 pizze
Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowych, smażonych)
- 200 g koziego sera w roladzie
- 1 czerwona cebula
- 2 garście rukoli
PRZYGOTOWANIE Ciasto na pizzę
- Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne, a następnie odkładamy na 1,5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Można je również posmarować odrobiną oliwy.
Przygotowanie i pieczenie pizzy
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 porcje i uformuj z nich kule. Każdą z nich delikatnie rozpłaszcz na podsypanym mąką blacie i następnie rozciągaj delikatnie palcami.
- Na obu pizzach rozprowadź powidła śliwkowe, zostawiając 1-2 cm wolnego miejsca na brzegach. Następnie ułóż pokrojone plastry koziego sera i pokrojoną w piórka cebulę.
- Pizze wstaw do mocno nagrzanego piekarnika (u mnie 280°C) i piecz przez około 8-10 minut, aż cudownie się zarumienią, a ser roztopi.
- Pizzę podawaj obficie posypaną rukolą