Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem
W sklepach i na targach pierwsze kurki,grzechem byłoby ich nie wykorzystać, w końcu sezon na letnie smakołyki trwa tak krótko!
Na blogu znajdziecie kilka przepisów z tymi pysznymi grzybami. Co powiecie na zapiekane grzanki z kurkami (przepis TU), ciepłą sałatkę z cukinii i kurek (przepis TU) lub łososia z kurkami zapiekanego (przepis TU). Wszystko pyszne i sezonowe!
Dzisiejszy przepis na pizzę z kurkami, młodymi ziemniakami i kozim serem łączy w sobie klasyczne smaki lata. To taki trochę bardziej wyrafinowany „fast food”, w sam raz na kolację w ciepły, czerwcowy dzień, pełen klasycznych, polskich smaków. Jak t w pizzy ;)))
Składniki:- ciasto
- mąka pszenna - 3 szklanki (uzyłam włoskiej do pizzy, ale może być uniwersalna pszenna)
- woda - 1 szklanka, letnia
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 2 łyżeczki
- drożdże instant - 2 łyżeczki (lub świeże, wcześniej odstawione z odrobina wody i cukru do wyrośnięcia na 15 minut)
- oliwa - 2 łyżki
- dodatki: -
- mascarpone - ok. 100 g
- cebula - 1 szt, czerwona
- młode ziemniaki - 4 duże sztuki
- kurki - ok. 15 szt
- oliwa - 2 łyżki
- tymianek, rozmaryn - 4 gałązki
- sól, pieprz - do smaku
- kozi ser - 1 opakowanie, miękki
Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą. Dodaj mąkę, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta uformuj okrąg- kształt pizzy.
Na wierzchu ułóż dodatki: ciasto posmaruj serkiem mascarpone. Na nim ułóż bardzo cienko pokrojone ziemniaki (wcześniej umyte, ze skórkami). najlepiej pokroić je na „mandolinie”, specjalnej tarce lub nożem na grubość nie więcej niż 1 mm.
Na pojedynczej warstwie ziemniaków rozłóż grzyby (większe sztuki pokrojone na pół), cienkie krążki cebuli i pokruszony kozi ser. Całość oprósz świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą.
Blachę do pizzy nagrzej w piekarniku nagrzanym do temp. 240 oC. Na gorącą blachę przełóż pizzę, piecz aż się zarumieni ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.