Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem

W sklepach i na targach pierwsze kurki,grzechem byłoby ich nie wykorzystać, w końcu sezon na letnie smakołyki trwa tak krótko!

Zdjęcie - Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu znajdziecie kilka przepisów z tymi pysznymi grzybami. Co powiecie na zapiekane grzanki z kurkami (przepis TU), ciepłą sałatkę z cukinii i kurek (przepis TU) lub łososia z kurkami zapiekanego (przepis TU). Wszystko pyszne i sezonowe!

Zdjęcie - Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy przepis na pizzę z kurkami, młodymi ziemniakami i kozim serem łączy w sobie klasyczne smaki lata. To taki trochę bardziej wyrafinowany „fast food”, w sam raz na kolację w ciepły, czerwcowy dzień, pełen klasycznych, polskich smaków. Jak t w pizzy ;)))

Zdjęcie - Pizza z młodymi ziemniakami, kurkami i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ciasto
  • mąka pszenna - 3 szklanki (uzyłam włoskiej do pizzy, ale może być uniwersalna pszenna)
  • woda - 1 szklanka, letnia
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 2 łyżeczki
  • drożdże instant - 2 łyżeczki (lub świeże, wcześniej odstawione z odrobina wody i cukru do wyrośnięcia na 15 minut)
  • oliwa - 2 łyżki
  • dodatki: -
  • mascarpone - ok. 100 g
  • cebula - 1 szt, czerwona
  • młode ziemniaki - 4 duże sztuki
  • kurki - ok. 15 szt
  • oliwa - 2 łyżki
  • tymianek, rozmaryn - 4 gałązki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kozi ser - 1 opakowanie, miękki
Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą. Dodaj mąkę, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta uformuj okrąg- kształt pizzy.

Na wierzchu ułóż dodatki: ciasto posmaruj serkiem mascarpone. Na nim ułóż bardzo cienko pokrojone ziemniaki (wcześniej umyte, ze skórkami). najlepiej pokroić je na „mandolinie”, specjalnej tarce lub nożem na grubość nie więcej niż 1 mm.

Na pojedynczej warstwie ziemniaków rozłóż grzyby (większe sztuki pokrojone na pół), cienkie krążki cebuli i pokruszony kozi ser. Całość oprósz świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą.

Blachę do pizzy nagrzej w piekarniku nagrzanym do temp. 240 oC. Na gorącą blachę przełóż pizzę, piecz aż się zarumieni ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.

 

Kategorie przepisów