Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi
Ostatnio bardzo lubię robić biancę. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami. Gdy trwa boom na szparagi, to zazwyczaj one królują na mojej pizzy, ale któregoś dnia nakupiłem trochę za dużo botwinki i postanowiłem ją wykorzystać. To był świetny pomysł! Pizza bianca z botwinką, kozim greckim serem feta i orzechami włoskimi smakuje znakomicie! Pachnąca wiosną, pomalowana burakami na różowo i przyjemnie chrupiąca. Do tego chlust dobrej oliwy z oliwek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. ? Jeśli lubicie niestandardowe i sezonowe połączenia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Pizza bianca z botwinką z pewnością miło Was zaskoczy. ?
Pizza bianca z botwinką, serem kozim i orzechami włoskimi Łukasz Ostatnio bardzo lubię robić biancę. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami.… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Ciasto na pizzę:
- 250 g dobrej mąki pszennej
- 7 g drożdży instant (1 saszetka)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus do posmarowania
- 150 ml letniej wody
Dodatki:
- 1 pęczek botwinki
- 100 g koziego sera feta
- 4 łyżki mascarpone
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pizzę
- Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Wlewaj powoli letnią wodę i zacznij zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę, posmaruj je oliwą, wstaw do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 4 porcje.
Przygotowanie pizzy
- Piekarnik wraz z blachą nagrzej do maksymalnej temperatury (u mnie 280°C).
- Botwinkę oczyść, buraczki pokrój w plasterki, a łodygi oraz listki posiekaj. Mniejsze listki możesz pozostawić do dekoracji.
- Kulki ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na dyski o średnicy ok. 24 cm.
- Mascarpone wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku, chlustem oliwy z oliwek oraz solą. Posmaruj nim placki pizzy.
- Na pizzy ułóż botwinkę, posiekane orzechy włoskie oraz pokruszony ser feta.
- Pizzę ułóż na rozgrzanej blasze i piecz 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni.
- Podawaj z chlustem oliwy z oliwek i mniejszymi listkami botwinki.