Pita z udkami kurczaka i tzatzikami
Domowa pita wypełniona kawałkami mięsa z nogi kurczaka, listkiem sałaty, pomidorkami i sosem tzatziki. Bardzo delikatna bułka i ciekawy farsz. Moim bliskim ta propozycja bardzo przypadła do gustu, mam nadzieję, że Tobie również się spodoba 🙂
Składniki na pitę z udkami kurczaka i tzatzikami:
Mięso:
- około 1 kg mięsa z nogi kurczaka, bez skóry i kości
- sok z 1 cytryny (u mnie 50 g)
- około 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 2/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka przyprawy do shoarmy – można pominąć lub zastąpić przyprawą do gyrosa
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- na koniuszek łyżeczki trochę mielonego kminku
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki
Pita:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/3 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- kilka listków sałaty
- kilka pomidorków koktajlowych
Tzatziki:
- 2 ogórki
- sok i skórka z 1/2 małej cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- zielona część cebulki dymki
- przyprawa do tzatzików
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować pitę z kurczakiem i tzatzikami – krok po kroku:
Mięso:
Mięso z nogi kurczaka kroimy na pół, usuwamy ewentualne błonki.
Sok z cytryny łączymy z oliwą, posiekanym na plasterki czosnkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, przyprawą do shoarmy, oregano oraz szczyptą kminku.
Mięso umieszczamy w woreczku strunowym, zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania.
Zamarynowane mięso smażymy partiami na rozgrzanej patelni, po około 5 minut na każdą stronę.
Kurczaka zdejmujemy z patelni i odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na mniejsze kawałki (np na paseczki). Ponownie dajemy na patelnię (wraz z sokami, jakie zebrały się na talerzu) i smażymy w 2 partiach przez kilka minut, aż mięso zarumieni się ze wszystkich stron.
Całość umieszczamy w misce, łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Pita:
Drożdże kruszymy do 1/3 szklanki ciepłej wody. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i całość odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże oraz 1 szklankę ciepłej wody. Składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 3 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie z papieru do pieczenia szykujemy 8 dużych kwadratów/prostokątów.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, po czym dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na okrągły, niezbyt cienki placek.
Placki odkładamy na przygotowane wcześniej kawałki papieru (muszą być większe niż sam placek, aby łatwo było je przenosić przed i po upieczeniu). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do napuszenia.
Do piekarnika wstawiamy dużą blaszkę i nagrzewamy do 250 stopni (góra-dół). Na nagrzaną blaszkę delikatnie przenosimy po 2 kawałki ciasta na papierze. Pieczemy po około 7-8 minut.
Pity ostrożnie przenosimy na kratkę, a pustą blaszkę ponownie umieszczamy na około 30 sekund w piekarniku i dajemy kolejne chlebki pita.
Tzatziki:
Ogórki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy je na sito, lekko solimy i odstawiamy na jakiś czas. Zebraną na dnie miski wodę odlewamy.
Ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soków. Przekładamy do miski. Dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę skórki i soku z cytryny (do smaku), posiekaną dymkę i koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, odrobinę cukru i ostrej papryki i ewentualnie trochę przyprawy do tzatzików.
Składanie:
Gotowe pity nacinamy nożem, tworząc tzw kieszonkę. Do środka dajemy listek sałaty, mięso kurczaka, pokrojone na plasterki pomidorki koktajlowe oraz sos tzatziki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.