Pikantne prażone pestki słonecznika i dyni
Mam dla Was kolejny pomysł na świąteczny, jadalny prezent pod choinkę. Tym razem ucieszą się z niego miłośnicy sałatek albo chrupania i lekko pikantnych smaków. Taki prezent możecie zrobić spokojnie wcześniej i zamknąć w słoiku lub innym szczelnie zamkniętym pojemniku, a spokojnie wytrzyma nawet 2 miesiące. Chociaż wątpię, żeby komukolwiek udało się przez tak długi czas nie zjeść wszystkiego. Pikantne prażone pestki słonecznika i dyni są idealne do posypywania niemal wszystkiego.
Idealna posypka do sałatek i zup
Takie pestki to nie tylko fajna przekąska do chrupania przy oglądaniu filmu czy czytaniu książki. Ja przede wszystkim wykorzystuje je jako pyszną, chrupiąca posypkę do zup kremów i dodatek do sałatek. To idealne rozwiązanie – nie trzeba za każdym razem prażyć słonecznika na patelni, wystarczy odkręcić słoiczek i dosypać do dania, żeby uzyskać ten niezbędny w każdej potrawie element chrupkości. Spędzamy zatem jednorazowo 15 minut w kuchni, a potem zaoszczędzamy masę czasu. A takie pestki są także bardzo zdrowym dodatkiem do zupy czy sałatki.
Moje pestki są w wersji lekko pikantnej, z wędzoną ostrą papryką. Ten smak lubię najbardziej, ale możecie kombinować np. z kurkumą, czosnkiem suszonym, czy zataarem. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. No i są idealnym pomysłem na jadalny prezent pod choinkę na Boże Narodzenie i nie tylko!
Tym razem ja tylko stylizowałam zdjęcie, a fotografował Rafał Komorowski, a więcej pomysłów na jadalne prezenty – w tym np. tą korzenną granolę gryczaną znajdziecie w aktualnym numerze magazynu Kocioł, który całkowicie za darmo możecie pobrać tutaj.
Pikantne prażone pestki słonecznika i dyni
Składniki:
3 szklanki pestek słonecznika i dyni
1 białko
2 łyżki oleju
2 łyżki ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka chilli
2 łyżki słodkiej papryki
½ łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Białko mieszamy z olejem i przyprawami. Dodajemy pestki i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut, co 2-3 minuty mieszając słonecznik i dynię.