Pikantne curry jagnięce z pomidorami

Pikantne curry jagnięce z pomidorami
Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantne curry jagnięce z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 700 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 g świeżego groszku w strączkach lub fasolki szparagowej
  • 200 ml wody lub bulionu
  • 30 g posiekanego imbiru
  • 5 strąków zielonego kardamonu
  • 5 goździków
  • 4 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • 3 posiekane papryczki chilli (żółta, zielona, czerwona)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 obrana i posiekana cebula
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • natka kolendry (do dekoracji)
Przygotowanie Połączyć jogurt, imbir, czosnek i kurkumę, po czym wymieszać z mięsem. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej 12 godz.


Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić kolendrę, pieprz, kumin, kozieradkę, kardamon, goździki i cynamon. Podgrzewać, aż przyprawy trochę ściemnieją. Następnie rozetrzeć je w moździerzu lub zmielić na proszek.


Na patelni rozgrzać olej Kujawski z ziołami i zeszklić cebulę. Dodać paprykę, chwilę podsmażyć. Dodać mięso, przygotowaną mieszankę przypraw i pokrojone chilli. Dokładnie wymieszać, smażyć przez 5 min. Następnie do mięsa dodać pomidory, koncentrat i wodę. Całość wymieszać, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu przez 2 godz.


Kilka minut przed końcem ponownie doprowadzić do wrzenia, dorzucić groszek lub fasolkę i podgrzewać, aż będą ugotowane. Doprawić do smaku.

Podawać z natką kolendry i ciepłym chlebkiem naan.


Porada:

Smak dania można wzbogacić i nieco złagodzić dodając ⅓ szklanki mleka kokosowego.



Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów