Pikantne curry jagnięce z pomidorami
Składniki
- 700 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 g świeżego groszku w strączkach lub fasolki szparagowej
- 200 ml wody lub bulionu
- 30 g posiekanego imbiru
- 5 strąków zielonego kardamonu
- 5 goździków
- 4 obrane i posiekane ząbki czosnku
- 3 posiekane papryczki chilli (żółta, zielona, czerwona)
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 obrana i posiekana cebula
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- natka kolendry (do dekoracji)