Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili

Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili
Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pikantna zupa fasolowa z kurczakiem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu lub wody
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 g ugotowanej fasoli (lub z puszki)
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cebuli
  • 50 g parmezanu
  • 30 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 zielone papryczki chili jalapeno
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na łyżce oleju. Nie rumienimy. Oprószamy mąką i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem lub wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Do gotującej się zupy wkładamy pierś z kurczaka i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i kroimy je w kostkę.

Do zupy dodajemy ugotowaną fasolę (lub z puszki).

Z papryczki chili usuwamy błony i pestki. Natkę pietruszki miksujemy z papryczką chili, parmezanem i 15 ml Oliwiera.

Do gotującej się zupy dodajemy pokrojonego kurczaka, śmietankę oraz pastę z chili i pietruszki. Doprawiamy do smaku.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów