Pikantna pieczona ciecierzyca – zamiennik chipsów i grzanki do zupy w jednym
Cześć,
Tym razem przetestowałam zdrowszy zamiennik dla chipsów w postaci pikantnej pieczonej ciecierzycy. Okazała się ona idealna i jako mała przegryzka i jako dodatek do zup-kremów (szczególnie z dyni i pora). Przepis znalazłam na Kolarskiej kuchni. Zapraszam.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki papryki chili.
Making-of:
- Ciecierzycę płuczemy oraz odsączamy (można tutaj wykorzystać papierowy ręcznik aby ją dokładnie osuszyć).
- Osuszoną ciecierzycę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- W misce mieszamy oliwę wraz z wszystkimi przyprawami. Wrzucamy do niej podpieczoną ciecierzycę. Mieszamy ją z przyprawami i ponownie wykładamy na blachę i zapiekamy przez 15 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciecierzycę aż ostygnie. Przekąska najlepsza jest do spożycia zaraz po ostygnięciu.
Smacznego!
Gosia
Reklamy