Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą
Kurki można dostać już prawie wszędzie, a ja uwielbiam wszelkie dania z grzybami. Przedstawiam dzisiaj przepis na soczyste piersi z kurczaka nadziewane dużą ilością świeżych kurek i mozzarelli. Całość przygotowuje się w miarę szybko i przyjemnie, na upartego nawet w jednej patelni:) Podałam z pyszną soczewicą z grzybami i fasolką, polecam!
Scroll down for recipe in English
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka, najlepiej ze skórą
- 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 g mozzarelli, startej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa lub olej roślinny
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone mięso dopraw solą i pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i skrop oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie.
- W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj kurki i smaż przez kolejne 5-8 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- W większej misce wymieszaj ser, musztardę i przestudzone kurki. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Nadziej mieszanką serową przygotowane piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC.
- Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken breasts, skin on
- 500 g chanterelles, cleaned and chopped
- 2 onions, diced
- 3 cloves garlic, minced
- 100 g mozzarella, grated
- 1 teaspoon Dijon mustard
- 3 tablespoons butter
- 1 pinch of nutmeg
- 2 tablespoons chopped dill
- juice of 1/2 lemon
- olive or vegetable oil
- 3/4 cup chicken stock
- salt and pepper
Preparation:
- Wash chicken breasts and pat dry with paper towels. Cut „pockets” for the filling and sprinkle with olive oil and lemon juice. Sprinkle with dill and leave in the fridge for at least 3 hours (preferably overnight).
- To prepare the stuffing, heat the butter in a large pan and add the onion and garlic. Cook over medium heat until translucent, add chanterelles and cook for another 5-8 minutes. Season to taste with salt, pepper and nutmeg.
- In a medium bowl, mix cheese, mustard and chanterelles, season to taste if necessary.
- Stuff the chicken breasts with cheese and chanterelles mixture and seal, using a toothpick to help close the slit. Place in the hot pan and on both sides until browned, next add the stock and simmer, covered, for about 15 minutes until cooked through.
- Serve the chicken with your favourite sides.
Enjoy!
P.S. Taką śliczną podkładkę upolowałam tutaj :-)