Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą

Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą

  Zdjęcie - Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g gruszek
  • 120 g gorgonzoli
  • 50 g drobnych płatków owsianych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 125 ml białego półwytrawnego wina
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

 

Na suchej patelni prażymy płatki owsiane i posiekane orzechy na złoty kolor. Następnie przesypujemy do miseczki.

 

Na tej samej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy gruszki aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.

 

Mięso oprószamy solą i pieprzem, krótko obsmażamy na tej samej patelni z obu stron i układamy w tym samym naczyniu żaroodpornym.

 

Na patelnię, na której smażyło się mięso i gruszki, wlewamy wino i wypłukujemy wszystkie smaki. Doprowadzamy do wrzenia. Po 2-3 minutach podlewamy gruszki i mięso. Dodajemy 100 g pokruszonej gorgonzoli, rozgnieciony czosnek i rozmaryn.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

 

Upieczone mięso i owoce wyjmujemy z sosu, a sos lekko redukujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane z orzechami i masło. Mieszamy do połączenia się składników i doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.

 

Mięso kroimy ukośnie i podajemy z gruszką i sosem z płatkami i orzechami. 

Na talerzu posypujemy pokruszoną gorgonzolą.

Kategorie przepisów