Pierś z kurczaka z gruszką i gorgonzolą
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g gruszek
- 120 g gorgonzoli
- 50 g drobnych płatków owsianych
- 50 g orzechów włoskich
- 125 ml białego półwytrawnego wina
- 50 ml oleju Oliwier
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- sól
- pieprz
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Na suchej patelni prażymy płatki owsiane i posiekane orzechy na złoty kolor. Następnie przesypujemy do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy gruszki aż się zarumienią. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Mięso oprószamy solą i pieprzem, krótko obsmażamy na tej samej patelni z obu stron i układamy w tym samym naczyniu żaroodpornym.
Na patelnię, na której smażyło się mięso i gruszki, wlewamy wino i wypłukujemy wszystkie smaki. Doprowadzamy do wrzenia. Po 2-3 minutach podlewamy gruszki i mięso. Dodajemy 100 g pokruszonej gorgonzoli, rozgnieciony czosnek i rozmaryn.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Upieczone mięso i owoce wyjmujemy z sosu, a sos lekko redukujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane z orzechami i masło. Mieszamy do połączenia się składników i doprawiamy do smaku jeśli to konieczne.
Mięso kroimy ukośnie i podajemy z gruszką i sosem z płatkami i orzechami.
Na talerzu posypujemy pokruszoną gorgonzolą.