Pierś kaczki w sosie pomarańczowym
Kacze piersiątka i pomarańcze... Prosto i szybko, niezwykle smacznie.
Polecam.
Kaczka w sosie pomarańczowymSKŁADNIKI:
Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS:
Kaczkę pokrój na półcentymetrowe plasterki, Ułóż na talerzu i polej sosem.
Podaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Polecam.
Kaczka w sosie pomarańczowymSKŁADNIKI:
- 4 piersi z kaczki
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz,
Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 3 łyżki tłuszczu wytopionego podczas smażenia
- 2 szalotki (ewentualnie 1 cebula)
- sok (razem z cząstkami) wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (około 1 szklanki)
- 5 łyżek brandy
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- sól, cukier trzcinowy do smaku
Kaczkę pokrój na półcentymetrowe plasterki, Ułóż na talerzu i polej sosem.
Podaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.