Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo

Zdjęcie - Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie będę Wam mydlić oczu, oto drugi odcinek hiszpańskiej opery mydlanej.

Powracamy do historii tapas. Wiemy już, że hiszpańscy mężczyźni siedzący w barach kładli na kieliszki talerzyki, a na nich przekąski na zapas i tak powstało tapas! Dyskutując na przyziemne tematy, od czasu do czasu zerkali na damskie nogi i wyobrażali sobie jak smakują pieczone pierogi. A te są niezwykłe, bo z chorizo, rozmarynem, oliwkami i ziemniakami.

Łączenie jedzenia z winem to prawdziwa sztuka, dlatego warto się przy tym kierować kolorami, tak jak malarz operuje swoimi farbami. Gdy na stole drób, owoce morza i sery do kieliszka można nalać białe wino bez afery. Teraz moja rada, z czym się nada empanada? Różowe wino El Sol z różowymi smakami, czyli winogronami, pierożkami, chorizo i dojrzewającymi szynkami.



Zdjęcie - Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • 50 ml wody
  • łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 300 g puree ziemniaczanego
  • 50 g chorizo
  • 50 g czarnych oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki
Wierzch:
  • białko
  • szczypta płatków chilli lub wędzonej papryki
  1. Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, jajkiem, wodą i solą. Zagniatamy krótko ciasto jedynie do połączenia składników w zgrabną kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W tym czasie puree łączymy z posiekaną drobno kiełbasą chorizo, oliwkami, rozmarynem, poszatkowanym czosnkiem i przyprawami.
  3. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy na oprószony mąką blat.
  4. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 9-10 cm.
  5. Na środku każdego kółka kładziemy farsz i lepimy jak pierogi. Widelcem zaznaczamy brzegi, ulepione empanadas przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę.
  6. Pierożki układamy w odstępach i smarujemy z wierzchu białkiem dodatkowo można je posypać np. płatkami chilli albo wędzoną papryką.
  7. Empanadas pieczemy przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem
1

Makowe pierogi orkiszowe z rus…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Rosół z kaczki z uszkami ze szpinakiem
2

Rosół z kaczki z uszkami ze sz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie…

Orkiszowe pierogi z soczewicą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Pierogi z kapustą i grzybami l…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą grycz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
1

Chleb wiejski całonocny na zak…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb wiejski całonocny jasny
1

Chleb wiejski całonocny jasny

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Babka drożdżowa
2

Babka drożdżowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Racuchy z jabłkami bez drożdży
2

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kruche ciasto z jabłkami i makiem
3

Kruche ciasto z jabłkami i mak…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku