Pierogi ze szparagami i zieloną soczewicą
Pierogi na cztery pory roku – wiosna!
Kolejna odsłonaMMMAK-owych pierogów. Tym razem pora roku znacznie przychylniejsza jeśli chodzi o wybór składników, a mimo to miałam dylemat jakie nadzienie poczynić;-)
Wybór padł na szparagi. Czy dobry? Sami oceńcie;-) Ci co jedli byli zachwyceni, choć byli i tacy, którzy tknąć nie raczyli, bo tylko ruskie i żadnych innych nie uznają;-) Ich strata. Jak to upartym ciężko musi być w życiu, bo strasznie ‘ubogo’ jedzą i nawet nie wiedzą ile pysznych doznań ich omija…;-)
Ale nie o tym miało być;-) Zapraszam na zieloną ucztę pierogową! Składniki: na ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 1 duży kefir,
- szczypta soli,
na farsz:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 cebula,
- 100 g zielonej soczewicy,
- 250 g boczku wędzonego,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- olej, masło,
masło pietruszkowe:
- masło,
- pół pęczka natki pietruszki,
Przygotowanie: Soczewicę przepłukać i gotować w słonej wodzie 25 minut. Cebulkę posiekaną przyrumienić na oleju z dodatkiem masła. Osobno zrumienić boczek pocięty w kostkę. Odkroić zdrewniałe końcówki szparagów i obrać je tylko na końcach, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po wystudzeniu, pokroić w drobną kostkę, zostawiając główki do dekoracji. Połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Na maśle przyrumienić posiekaną natkę pietruszki. Posypać ugotowane pierogi odciętymi główkami szparagów, polać masełkiem .
No i obowiązkowo idźcie pokosztować wiosennych pierogów u Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!