Pierogi z kurkami, serem mascarpone i chipsami z szałwii
Gdy w sklepach pojawiają się kurki, wprost nie mogę się powstrzymać, by przemycić je w każdym możliwym daniu. Sos kurkowy do mięs, risotto z kurkami, grzanki oraz warzywa z podsmażonymi na maśle grzybami, czy makarony i zapiekanki. W każdym daniu muszą pojawić się kurki! Im więcej, tym lepiej! Dlatego postanowiłem wykorzystać je również do farszu na pierogi. Kurki połączyłem z kremowym serem mascarpone (możecie również użyć ricotty), który delikatnie doprawiłem rozmarynem, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie przygotowałem pierogowe ciasto ze swojego sprawdzonego przepisu — wychodzi ono miękkie oraz elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. Gotowe pierogi przybrałem usmażonymi na maśle listkami szałwii, dzięki czemu są chrupiące niczym chipsy i podałem z dodatkową porcją kurek. Pycha! Uważam, że te pierogi wprost trzeba ulepić w sezonie na kurki! Spróbujcie i Wy!
*
SKŁADNIKI
na ok. 40 pierogów z kurkami i mascarpone
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki + trochę do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 200 g kurek
- garść lisktów świeżej szałwii
- 50 g parmezanu
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 300 g kurek
- 200 g sera mascarpone
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
- czarny pieprz
- sól
* PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pierogi Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Gotowe ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz Kurki dokładnie oczyść. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Kolejno wrzuć gałązkę rozmarynu oraz kurki. Smaż przez kilka minut i odstaw do przestudzenia. Gałązkę rozmarynu wyjmij, a kurki umieść w kielichu blendera. Zmiksuj wraz z serem mascarpone tak, aby kurki tylko odrobinę posiekać. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Farsz na pierogi dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Lepienie pierogów Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtne koła o średnicy ok. 6 cm. (Koła możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu z kurkami, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.
Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. Podawaj z chipsami z szałwii, parmezanem i smażonymi kurkami.
Dodatki Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć listki szałwii. Smaż je do momentu, aż staną się chrupiące. Następnie wyjmij je delikatnie. Na tym samym maśle usmaż kolejną porcję oczyszczonych kurek. Przypraw je solą oraz pieprzem do smaku.
Gorące pierogi z kurkami ułóż na talerzach i podaj je z gotowymi chipsami z szałwii, usmażonymi kurkami i grubo startym parmezanem. Polej je również pozostałym na patelni masłem.
*