Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną

Zdjęcie - Pierogi z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przy okazji pierogowej soboty pod wezwaniem ruskich pierogów, pomyślałam, żeby zamiast ziemniaków użyć kaszy jaglanej. Jak potem sprawdziłam to nie byłam pierwsza z tym pomysłem ,a pierogi wpisane są na listę produktów regionalnych Podkarpacia:-). Muszę przyznać, że smakowo wyszły całkiem, całkiem;-) I szkoda, że to nie ja jestem ich prekursorem...
Zdjęcie - Pierogi z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
na ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,

na farsz:

  • 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 300 g twarogu półtłustego,
  • plaster wędzonego boczku,
  • 2 szkl. wody,
  • sól i pieprz,
  • olej do podsmażenia cebuli,

+ cebulę i boczek na okrasę.

Przygotowanie: Kaszę przepłukać i gotować w 2 szklankach wody posolonej przez 15-20 minut. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć z boczkiem pokrojonym w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki farszu. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane okrasą.
Zdjęcie - Pierogi z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów