Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką

Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g semoliny
  • 1 jajo
  • 130 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
na farsz:
  • 250 g kaszy gryczanej palonej
  • 12 wędzonych śliwek
  • 1 wiejskie jajko
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie Kaszę ugotować na półtwardo, ok. 5 min. Wystudzić. Każdą śliwkę przekroić na połowę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać kaszę i podsmażyć. Dołożyć śliwki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.


Z mąki, wody, jaj, oleju i odrobiny soli zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na grubość około 4-5 mm i wykrawać szklanką koła. Nakładać na nie po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. W każdym pierogu powinna się znaleźć połówka wędzonej śliwki.


Wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować od momentu wypłynięcia, ok. 4 min.


Przygotować okrasę do pierogów: garść wyłuskanych orzechów włoskich pokroić na kawałki i zrumienić je na suchej patelni. Zdjąć z ognia i dodać 5 łyżek oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Postawić na wyłączonej, ale jeszcze ciepłej płycie, aby olej przeszedł aromatem orzechów. Polać pierogi.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów