Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowałam pierogową inspirację… Kto z Was jadł kiedykolwiek pierogi z farszem z kaszy gryczanej oraz twarogu? Piszcie śmiało, chętnie się dowiem 🙂 A jak nie, to może spróbujecie z przepisu, który za chwilę Wam podrzucę?

To przepis z użyciem oleju Kujawskiego z ziołami, który jest uniwersalny. Ma szerokie zastosowanie jako dressing do sałatek, marynata do mięs na grilla. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia można na nim smażyć, jak również piec. Uwielbiam takie uniwersalne produkty w kuchni, a Wy?

Do wyboru jest 8 wariantów smakowych, a w każdym olej z pierwszego tłoczenia w połączeniu z naturalnymi aromatycznymi ziołami.

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki i przygotowanie pierogów z kaszą gryczaną i serem:

Składniki na ciasto na pierogi z kaszą gryczaną i serem

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie ciasta na pierogi

Składniki na ciasto na pierogi zagniatamy, początkowo mieszając łyżką, aby nie poparzyć się gorącą wodą. Ciasto wychodzi super elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Wkładamy je do miski, nakrywamy drugim naczyniem, wtedy nam nie wyschnie i będzie przyjemne w dotyku.

Składniki na farsz do pierogów z kaszą gryczaną i serem

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 100 g twarogu
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie farszu do pierogów

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku, wsypujemy do pustego garnka i prażymy na sucho. Kiedy będzie czuć aromat kaszy, wsypujemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy dwoma szklankami wody. Całość gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Do garnka wkruszamy biały ser.

Drobno siekamy 1 cebulę i szklimy ją na 2 łyżkach oleju Kujawskiego z ziołami – ja wybrałam wariant “czosnek-bazylia”. Podsmażoną cebulkę dodajemy do kaszy z serem, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz do pierogów z kaszą i twarogiem studzimy.

Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Ciasto na pierogi wałkujemy cieniutko, wykrawamy kółeczka i nakładamy zimny farsz. Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

PORADA

Pierogi z kaszą gryczaną i serem możemy okrasić boczkiem.

Boczek (ok. 50 g) kroimy na kawałki i topimy na skwarki, dorzucamy poszatkowaną cebulkę i okraszamy nasze wyśmienite pierogi pierogi z kaszą gryczaną i serem.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów