Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Przygotowałam pierogową inspirację… Kto z Was jadł kiedykolwiek pierogi z farszem z kaszy gryczanej oraz twarogu? Piszcie śmiało, chętnie się dowiem 🙂 A jak nie, to może spróbujecie z przepisu, który za chwilę Wam podrzucę?
To przepis z użyciem oleju Kujawskiego z ziołami, który jest uniwersalny. Ma szerokie zastosowanie jako dressing do sałatek, marynata do mięs na grilla. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia można na nim smażyć, jak również piec. Uwielbiam takie uniwersalne produkty w kuchni, a Wy?
Do wyboru jest 8 wariantów smakowych, a w każdym olej z pierwszego tłoczenia w połączeniu z naturalnymi aromatycznymi ziołami.
Składniki i przygotowanie pierogów z kaszą gryczaną i serem:
Składniki na ciasto na pierogi z kaszą gryczaną i serem
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta na pierogi
Składniki na ciasto na pierogi zagniatamy, początkowo mieszając łyżką, aby nie poparzyć się gorącą wodą. Ciasto wychodzi super elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Wkładamy je do miski, nakrywamy drugim naczyniem, wtedy nam nie wyschnie i będzie przyjemne w dotyku.
Składniki na farsz do pierogów z kaszą gryczaną i serem
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
- 100 g twarogu
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie farszu do pierogów
Kaszę gryczaną płuczemy na sitku, wsypujemy do pustego garnka i prażymy na sucho. Kiedy będzie czuć aromat kaszy, wsypujemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy dwoma szklankami wody. Całość gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Do garnka wkruszamy biały ser.
Drobno siekamy 1 cebulę i szklimy ją na 2 łyżkach oleju Kujawskiego z ziołami – ja wybrałam wariant “czosnek-bazylia”. Podsmażoną cebulkę dodajemy do kaszy z serem, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz do pierogów z kaszą i twarogiem studzimy.
Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem?
Ciasto na pierogi wałkujemy cieniutko, wykrawamy kółeczka i nakładamy zimny farsz. Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
PORADA
Pierogi z kaszą gryczaną i serem możemy okrasić boczkiem.
Boczek (ok. 50 g) kroimy na kawałki i topimy na skwarki, dorzucamy poszatkowaną cebulkę i okraszamy nasze wyśmienite pierogi pierogi z kaszą gryczaną i serem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średnio trudne