Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i podsmażoną cebulką. Rewelacyjne połącznie! Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie. Przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy gryczanej i od tamtej pory przygotowuję je regularnie. Można je podać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo z kwaśną śmietaną.


Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM
(ok. 50 sztuk)


Ciasto :
450 g mąki pszennej + trochę do podsypania
300 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Farsz :
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
250 g twarogu półtłustego
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz


Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem :

Przygotować farsz : kaszę gryczaną ugotować, przesypać do miski, odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minuta aż cebulka ładnie się zarumieni. Dodać do kaszy. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do kaszy z cebulą, wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem.

Przygotować ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat, podsypać mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypać jeszcze odrobiną mąki. Rozwałkować je na podsypanym mąką blacie. Wykrawać kółka, na każde nakładać farsz, dokładnie zalepiać i układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Kategorie przepisów