Pierogi z kaszą gryczaną i serem


Pyszne pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i podsmażoną cebulką. Rewelacyjne połącznie! Jeśli jeszcze ich nie znacie koniecznie wypróbujcie. Przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy gryczanej i od tamtej pory przygotowuję je regularnie. Można je podać z podsmażoną cebulką lub boczkiem albo z kwaśną śmietaną.


Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I SEREM
(ok. 50 sztuk)


Ciasto :
450 g mąki pszennej + trochę do podsypania
300 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

Farsz :
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
250 g twarogu półtłustego
1 duża cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz


Jak zrobić pierogi z kaszą gryczaną i serem :

Przygotować farsz : kaszę gryczaną ugotować, przesypać do miski, odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minuta aż cebulka ładnie się zarumieni. Dodać do kaszy. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do kaszy z cebulą, wymieszać, dobrze doprawić solą i pieprzem.

Przygotować ciasto : do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i gorącą wodę. Mieszać łyżką aż składniki się połączą, wówczas przełożyć ciasto na blat, podsypać mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypać jeszcze odrobiną mąki. Rozwałkować je na podsypanym mąką blacie. Wykrawać kółka, na każde nakładać farsz, dokładnie zalepiać i układać na kuchennej ściereczce podsypanej mąką. Wrzucać do gotującej się osolonej wody. Gotować przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kopytka
2

Kopytka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym
1

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Fava – grecki „hummus” z grochu
1

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z pesto ze szpinaku
1

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wegańskie  pierogi ruskie z pudrem grzybowym

Wegańskie pierogi ruskie z pu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi ze śliwkami i serem
2

Pierogi ze śliwkami i serem

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi ze śliwkami
2

Pierogi ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z jagodami i serem
2

Pierogi z jagodami i serem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie