Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na farsz:
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • pieprz, sól do smaku
na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki + mąka do podsypywania przy wałkowaniu
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie Grzyby zalać wodą i odstawić na ok. godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć je do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić.


W tym samym czasie ugotować kaszę, a na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę.

Na koniec wymieszać kaszę z grzybami i cebulą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.


Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy i zagnieść. Odrywając porcje, cienko je rozwałkować, po czym wykrawać kawałki ciasta szklanką lub niedużą miseczką. Na każdym kawałku umieścić łyżeczkę farszu i zlepić brzegi (pracę ułatwi foremka do lepienia pierogów).


W dużym garnku zagotować wodę (ok. 3 l), wsypać łyżkę soli oraz wlać łyżkę oleju. Na wodę delikatnie wkładać pierogi i gotować ok. 5 min. od wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów