Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią

Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią

 


Zdjęcie - Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składnki na pierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii:

Ciasto:

mąka orkiszowa 500g

woda gorąca 200 -250 ml

sól 1 łyżeczka

Farsz:

dynia hokkaido ½ szt.

twaróg 200 g

masło1 łyżka

liście szałwii 4 sztuki

rozmaryn świeży trochę

gałka muszkatołowa do smaku

cynamon do smaku

sól i pieprz do smaku

 

Jak przygotować pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią?

Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę wody i zagniatając ciasto, powoli wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty.

Farsz: Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Upieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić.






Zdjęcie - Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wycięty kwadrat ciasta nałożyć łyżeczkę ciasta i zlepić formując np. sakiewki.

Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia pierogów na wierzch. Polać masłem z szałwią.


 


Zdjęcie - Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów