Pierogi z Cortiny d’Ampezzo
Trzeci Lubelski Kociołek odbywa się pod hasłem czerwonych buraków. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Pewnie w większości domów występuje ono w postaci jarzynki na ciepło lub na ostro, w czerwonym barszczu no może jeszcze w zimowej sałatce z papryką. Tymczasem dzisiaj dziewczyny z lubelskiej blogosfery wyjmą z kociołka, jestem pewna, same smaczne potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane masłem i posypane makiem smakują …inaczej ale bardzo dobrze. A na drugi dzień przysmażone na rumiano na maśle wręcz rewelacyjnie.
A razem ze mną w kociołku mieszały:
Marta – http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Dorota – http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Edyta – http://www.pasjasmaku.com/
Gosia – http://moderntasteblog.blogspot.com/
Angelika-http://duringthefreetime.blogspot.com/
Małgośka-http://jedzismakuj.blogspot.com/
Karolina – http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Źródło: Tessa Caponi-Borawska
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki,
- sól,
- 3 jajka,
- letnia woda.
Składniki na nadzienie:
- 75g ugotowanych buraków
- 8 dag masła,
- 10 dag sera ricotta,
- 2 jaja,
- sól,pieprz,
- bułka tarta.
Składniki na sos:
- 10 dag masła,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki tartego parmezanu.
Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.
Smacznego:)