Pierogi z Cortiny d’Ampezzo

Pierogi z Cortiny d’Ampezzo

Trzeci Lubelski Kociołek odbywa się pod hasłem czerwonych buraków. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Pewnie w większości domów występuje ono w postaci jarzynki na ciepło lub na ostro, w czerwonym barszczu no może jeszcze w zimowej sałatce z papryką. Tymczasem dzisiaj dziewczyny z lubelskiej blogosfery wyjmą z kociołka, jestem pewna, same smaczne  potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane masłem i posypane makiem smakują …inaczej ale bardzo dobrze. A na drugi dzień przysmażone na rumiano na maśle wręcz rewelacyjnie.

A razem ze mną w kociołku mieszały:

Marta – http://niebieskapistacja.blox.pl/html

Dorota – http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Edyta – http://www.pasjasmaku.com/

Gosia – http://moderntasteblog.blogspot.com/

Angelika-http://duringthefreetime.blogspot.com/

Małgośka-http://jedzismakuj.blogspot.com/

Karolina – http://stokolorowkuchni.blox.pl/html


Zdjęcie - Pierogi z Cortiny d’Ampezzo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Tessa Caponi-Borawska

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • sól,
  • 3 jajka,
  • letnia woda.

Składniki na nadzienie:

  • 75g ugotowanych buraków
  • 8 dag masła,
  • 10 dag sera ricotta,
  • 2 jaja,
  • sól,pieprz,
  • bułka tarta.

Składniki na sos:

  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody  5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów