Pierogi z bryndzą z olejem rzepakowym
Nie ma nic lepszego niż micha gorących pierogów kiedy jest zimno popijanych żurem.
Moje pierogi są z mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej.
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
+ mąka do podsypywania
Farsz:
8 średniej wielkości ziemniaków
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki majeranku
cebula
olej
sól i dużo pieprzu do smaku
2-3 kostki sera bryndza ( po 80 g - w zależności od upodobania dajcie 2 lub dodajcie jeszcze jedną kostkę )
oraz
cebula
olej do okraszenia
Przygotowanie:
Obrać i ugotować ziemniaki z 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu utłuc tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić.
Cebulkę zeszklić na oleju.
Bryndzę rozdrobnić dodać do ziemniaków wraz z cebulką, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Wymieszać.
Zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić na 30 minut przykryte folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto najlepiej zagniatać kiedy gotują się ziemniaki.
Rozwałkować ciasto i wycinać kółka lub kwadraty. Na środku ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu ok. 1 minuty. Podawać z cebulką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.