Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze
Pierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)
Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.

Zdjęcie - Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: Farsz:
  • 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),
  • 220 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 500 ml cydru,
  • 500 g boczniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 garści suszonych borowików,
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Ciasto (na ok. 40 pierogów):
  • 550 g mąki pszennej,
  • 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • mąka do podsypania ciasta.
Zdjęcie - Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:
Farsz
  1. Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito.
  2. Mocno odciśniętą kapustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z grzybów i cydrem, duś na małym ogniu przez godzinę.
  3. W między czasie posiekaj lub rozdrobnij robotem grzyby, śliwki i suszone jabłka, dodaj do kapusty i duś dalej przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Jeśli masz czas odstaw kapustę na noc i dokończ gotowanie następnego dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap i kontynuuj gotowanie już bez przykrycia.
  5. Na oleju podsmaż najpierw posiekaną cebulę, później posiekane boczniaki, przełóż do kapusty, dodaj przyprawy, wymieszaj duś 40-60 minut, dopraw do smaku, wystudź.

Ciasto
  1. W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju.
  2. Do mąki dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, przełóż na blat posypany mąką, zagnieć. Ciasto podziel na 2-3 porcje, każdą kolejno rozwałkuj na cienki płat, wytnij krążki przy pomocy szklanki.
  3. Na środku każdego połóż łyżeczkę farszu, zlep boki, gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
  4. Podaj na ciepło. Jeśli chcesz je przechowywać skrop je olejem co zapobiegnie sklejaniu i rozrywaniu ciasta.
Zdjęcie - Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów