Pierogi drożdżowe ze śliwkami i czekoladą
S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka + 2 łyżki
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 36 dojrzałych śliwek
- 18 łyżeczek cukru
- 18 kostek mlecznej czekolady
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Ze śliwek wyjmujemy pestki uważając, żeby nie rozerwać ich na pół. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, posypujemy cukrem, do dziurki po pestce wkładamy pół kostki czekolady zalepiamy. Pierogi układamy na papierze, smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wykładamy na talerz, dekorujemy cukrem pudrem i świeżą miętą. Smacznego :)