Pierogi drożdżowe z bobem i serem typu rokpol
S k ł a d n i k i: (na 36 pierogów)
- 3 szklanki mąki pszennej - 30 g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 1 kg bobu - 200 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 pęczka natki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 białko do posmarowania pierogów
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
gotujemy bób. drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku lub z jogurtu z dodatkiem sera typu rokpol :) smacznego :)
- 3 szklanki mąki pszennej - 30 g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki oleju - 1 kg bobu - 200 g sera pleśniowego typu rokpol - 0,5 pęczka natki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 białko do posmarowania pierogów
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
gotujemy bób. drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól i cukier, mieszamy, czekamy aż wyrosną. do mąki dolewamy olej i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. ugotowany i obrany bób miksujemy z pokruszonym serem, natką , solą i pieprze. ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zalepiamy. pierogi układamy na papierze, smarujemy białkiem i przyklejamy listek natki. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. konsumujemy np z sosem z jogurtu i czosnku lub z jogurtu z dodatkiem sera typu rokpol :) smacznego :)