Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej
Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej to idealna propozycja na świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Połączenie mięsa, wędzonych śliwek i nut piernikowych pasuje do atmosfery zimowych spotkań przy stole.
Ten zimowy schab jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny – zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Olej Kujawski z ziołami ułatwi doprawianie mięsa.
Składniki na pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej:
- 1 kg schabu
- 5 łyżek oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
- gałązki rozmarynu
- 15 sztuk śliwek wędzonych
- 10 sztuk daktyli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1-2 gwiazdki anyżu
- sól himalajska
- 1/5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 2 łyżki miodu lipowego
Jak upiec zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej?
Schab umyj i osusz, potnij na plastry o szerokości ok. 3 cm. Oprósz mięso solą, papryką, przyprawą do piernika, przełóż listkami rozmarynu, anyżem, daktylami i wędzoną śliwką, polej 5 łyżkami oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Papryka ostra, bazylia, pomidor” i miodem.
Tak przyprawiony schab wstaw w formie do pieczenia na kilka godzin do lodówki.
Formę do pieczenia z zamarynowanym mięsem wyjmij z lodówki, dolej 200 ml wody, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku.
Przez pierwsze 20 minut piecz z przykryciem w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odsłoń folię aluminiową.
Piecz dalej przez kolejne 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”.
Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej można jeść na ciepło, jak i na zimno.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 dzień
Stopień trudnoci: prosty przepis