Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej

Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej

Zdjęcie - Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej to idealna propozycja na świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Połączenie mięsa, wędzonych śliwek i nut piernikowych pasuje do atmosfery zimowych spotkań przy stole.

Ten zimowy schab jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowny – zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Olej Kujawski z ziołami ułatwi doprawianie mięsa.

Składniki na pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek oleju Kujawski z ziołami “Papryka ostra, bazylia, pomidor”
  • gałązki rozmarynu
  • 15 sztuk śliwek wędzonych
  • 10 sztuk daktyli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • sól himalajska
  • 1/5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 2 łyżki miodu lipowego

 

Jak upiec zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej?

Schab umyj i osusz, potnij na plastry o szerokości ok. 3 cm. Oprósz mięso solą, papryką, przyprawą do piernika, przełóż listkami rozmarynu, anyżem, daktylami i wędzoną śliwką, polej 5 łyżkami oleju Kujawskiego z ziołami wariant “Papryka ostra, bazylia, pomidor” i miodem.

Tak przyprawiony schab wstaw w formie do pieczenia na kilka godzin do lodówki.

Formę do pieczenia z zamarynowanym mięsem wyjmij z lodówki, dolej 200 ml wody, przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz w piekarniku.

Przez pierwsze 20 minut piecz z przykryciem w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”. Po tym czasie zdejmij pokrywkę lub odsłoń folię aluminiową.

Piecz dalej przez kolejne 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C w trybie “grzanie dół”.

Pieczony zimowy schab z suszonymi śliwkami i rozmarynem w marynacie korzenno-miodowej można jeść na ciepło, jak i na zimno.

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 dzień
Stopień trudnoci: prosty przepis

Kategorie przepisów