Pieczony udziec jagnięcy z jarzębiną i gruszką

Pieczony udziec jagnięcy z jarzębiną i gruszką
Zdjęcie - Pieczony udziec jagnięcy z jarzębiną i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pieczony udziec jagnięcy z jarzębiną i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • udziec jagnięcy 2,5 kg
  • 2 łyżki soli
  • świeże zioła: rozmaryn, majeranek, cząber, tymianek – po 1 łyżce
  • 5 ząbków czosnku w łupinach
  • kilka liści laurowych
  • pół cytryny w plastrach
  • olej Kujawski z ziołami: pomidory, czosnek i bazylia
  • czarny pieprz mielony
  • 2 marchewki
  • 2 cebule szklanka wody
  • szklanka wina czerwonego półwytrawnego
  • gruszki w syropie
  • konfitura z jarzębiny
Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i ziołami. Włożyć do naczynia, obłożyć plastrami cytryny, czosnkiem i liśćmi laurowymi. Polać obficie olejem. Przykryć szczelnie i odstawić w chłodne miejsce na dobę. Przewracać mięso dwa razy dziennie.


Mięso zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godz. Piekarnik nagrzać do 220°C. Posypać mięso pieprzem. Na dnie brytfanny położyć marchewki i cebule pokrojone na połówki. Położyć na nie mięso. Wlać wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min. Zmniejszyć temperaturę do 70°C, a mięso przykryć szczelnie pokrywą lub folią aluminiową. Piec 7 godz., co 30 min. polewając udziec wytworzonym sosem.


Kiedy jagnięcina jest gotowa, wyjmujemy ją na półmisek lub deskę i przykrywamy folią, aby nie wystygła. Z sosu z pieczenia zdejmujemy tłuszcz. Warzywa przecieramy do naczynia. Dodajemy sos. Stawiamy na średnim ogniu i dolewamy szklankę czerwonego wina. Redukujemy sos do gęstego kremu.


Do każdej gruszki kładziemy po łyżce konfitury jarzębinowej. Mięso kroimy na plastry, podajemy z sosem oraz gruszką i jarzębiną. Danie doskonale uzupełnią małe kopytka lub opiekane ziemniaki.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów