Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami
Dutch baby, czyli pieczony naleśnik to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Sprawdza się znakomicie, gdy mamy ochotę na amerykańskie pankejki, ale niekoniecznie chce nam się stać przy patelni i smażyć jednego po drugim. Tutaj wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki na ciasto, wylać je na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem i wstawić do piekarnika na kwadrans. W tym czasie można zająć się innymi przygotowaniami o poranku. Pieczony naleśnik dutch baby można podać z dowolnymi ulubionymi owocami, które mamy akurat pod ręką. Ja tym razem wybrałem słodkie borówki, na które trwa akurat sezon. Oryginalnie owoce serwuje się już po upieczeniu, jednakże ja lubię część z nich zapiec w cieście. Na sam koniec dutch baby można posypać cukrem pudrem, czy też zaserwować z jogurtem lub śmietaną. Ja swój naleśnik podałem również z odrobiną świeżo startej skórki pomarańczowej, która idealnie pasuje do borówek.
Co ciekawe dutch baby ma niewiele wspólnego z Holandią. Naleśnik ten powstał w Stanach Zjednoczonych i stworzył go Victor Manca – niemiecki imigrant w swojej restauracji w Seattle. Nazwa ta została jednak przeinaczona przez jego córkę, która zamiast deutsch nazwała go dutch. Naleśnik ten przypomina niemieckie pfannkuchen wykonane niczym yorkshire pudding. Dutch baby jednak stały się tak popularne w całej Ameryce, że nazwa ta już została.
Jak wspomniałem, ten pieczony naleśnik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednakże, aby wyszedł idealnie, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a patelnia przed wylaniem masy dobrze rozgrzana, dzięki temu dutch baby będzie idealnie wyrośnięty. Naleśnik najlepiej wykonać na patelni żeliwnej, którą można umieścić w piekarniku, jednakże idealnie sprawdzi się także taka z odpinaną rączką, albo żaroodporne naczynie, które warto najpierw rozgrzać w piecu. Pamiętajcie również, aby użyć masła klarowanego – zwykłe masło zacznie się palić w trakcie pieczenia i pozostawi niemiły posmak. To tyle jeśli chodzi o moje rady i mam nadzieję, że ten pieczony naleśnik stanie się Waszym nowym ulubionym pomysłem na szybkie śniadanie. 😉
Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami Ilość porcji: 1-2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 175 ml mleka
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru pudru do podania
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- ok. 200 g borówek
PRZYGOTOWANIE
- Na żeliwnej patelni (lub innej patelni albo naczyniu, które można wstawić do piekarnika) rozgrzej masło klarowane.
- Do kielicha blendera wbij jajka, wlej mleko, dodaj mąkę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko do połączenia się składników.
- Masę wylej na rozgrzane masło klarowane, wysyp połowę borówek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Naleśnik piecz przez 15-20 minut do złotego koloru, aż ciasto będzie ścięte na środku.
- Dutch baby posyp pozostałymi borówkami i posyp startą skórką pomarańczową oraz cukrem pudrem. Podawaj od razu (naleśnik z czasem opada).
UWAGI
*Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.