Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami

Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik to idealny pomysł na szybkie śniadanie. Sprawdza się znakomicie, gdy mamy ochotę na amerykańskie pankejki, ale niekoniecznie chce nam się stać przy patelni i smażyć jednego po drugim. Tutaj wystarczy krótko zmiksować wszystkie składniki na ciasto, wylać je na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem i wstawić do piekarnika na kwadrans. W tym czasie można zająć się innymi przygotowaniami o poranku. Pieczony naleśnik dutch baby można podać z dowolnymi ulubionymi owocami, które mamy akurat pod ręką. Ja tym razem wybrałem słodkie borówki, na które trwa akurat sezon. Oryginalnie owoce serwuje się już po upieczeniu, jednakże ja lubię część z nich zapiec w cieście. Na sam koniec dutch baby można posypać cukrem pudrem, czy też zaserwować z jogurtem lub śmietaną. Ja swój naleśnik podałem również z odrobiną świeżo startej skórki pomarańczowej, która idealnie pasuje do borówek.

Co ciekawe dutch baby ma niewiele wspólnego z Holandią. Naleśnik ten powstał w Stanach Zjednoczonych i stworzył go Victor Manca – niemiecki imigrant w swojej restauracji w Seattle. Nazwa ta została jednak przeinaczona przez jego córkę, która zamiast deutsch nazwała go dutch. Naleśnik ten przypomina niemieckie pfannkuchen wykonane niczym yorkshire pudding. Dutch baby jednak stały się tak popularne w całej Ameryce, że nazwa ta już została.

Jak wspomniałem, ten pieczony naleśnik jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednakże, aby wyszedł idealnie, należy pamiętać o dwóch rzeczach. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a patelnia przed wylaniem masy dobrze rozgrzana, dzięki temu dutch baby będzie idealnie wyrośnięty. Naleśnik najlepiej wykonać na patelni żeliwnej, którą można umieścić w piekarniku, jednakże idealnie sprawdzi się także taka z odpinaną rączką, albo żaroodporne naczynie, które warto najpierw rozgrzać w piecu. Pamiętajcie również, aby użyć masła klarowanego – zwykłe masło zacznie się palić w trakcie pieczenia i pozostawi niemiły posmak. To tyle jeśli chodzi o moje rady i mam nadzieję, że ten pieczony naleśnik stanie się Waszym nowym ulubionym pomysłem na szybkie śniadanie. 😉

Zdjęcie - Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami  Ilość porcji: 1-2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minutWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 175 ml mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru pudru do podania
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • ok. 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE

  1. Na żeliwnej patelni (lub innej patelni albo naczyniu, które można wstawić do piekarnika) rozgrzej masło klarowane.
  2. Do kielicha blendera wbij jajka, wlej mleko, dodaj mąkę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko do połączenia się składników.
  3. Masę wylej na rozgrzane masło klarowane, wysyp połowę borówek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Naleśnik piecz przez 15-20 minut do złotego koloru, aż ciasto będzie ścięte na środku.
  4. Dutch baby posyp pozostałymi borówkami i posyp startą skórką pomarańczową oraz cukrem pudrem. Podawaj od razu (naleśnik z czasem opada).

UWAGI

*Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Pieczony naleśnik dutch baby z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów