Pieczone ziemniaki z rozmarynem
„To już ostatni przepis przygotowany w ramach zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Coś bardzo smacznego i bardzo prostego. Coś co dzięki smalczykowi zyskało zupełnie nowe oblicze – pieczone ziemniaki z rozmarynem. Uwielbiam takie ziemniaczki z zsiadłym mlekiem, ale też często są u nas dodatkiem do różnych mięs i ryb. Zazwyczaj robiłam je z rozmarynem, teraz po dodaniu smalczyku z ziołami mają zdecydowanie bogatsze walory smakowe.
O pozytywnych wrażeniach jakie wywarła na mnie Smakowita Pajda pisałam przy okazji innych postów konkursowych. Tym razem chce napisać iż Smakowita Pajda zaskoczyła mnie jeszcze jednym, małym, zgrabnym opakowaniem co dla takiej praktycznej osoby jak ja ma duże znaczenie. Kupując różne produkty zawsze zwracam uwagę na opakowanie, nie tylko w kontekście ochrony środowiska, ale też powtórnego ich wykorzystania. Puste opakowania po smalczyku doskonale się sprawdzą jako pojemniczki do zamrażania.”
Pieczone ziemniaki z rozmarynem (przepis własny)
Składniki dla 3 osób:
600g ziemniaków do pieczenia
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
szczypta suszonego rozmarynu
sól
pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować smalczykiem. Wrzucić pokrojone ziemniaki. Posypać wiórkami z pozostałego smalczyku i suszonym rozmarynem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut.