Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką
Te pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką to w moim domu świąteczna klasyka. Już nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Bożego Narodzenia. Dlatego obok tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami muszą się również pojawić te wyborne pierogi z półkruchego ciasta wypełnione pieczarkowym farszem po same brzegi. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno pomiędzy świątecznymi posiłkami. Smakują także genialnie z kubkiem czerwonego barszczu obok. Tutaj zdradzę Wam mój mały sekret – do farszu z pieczarek zawsze dodaję odrobinę sosu sojowego, który genialnie podkręca jego smak i sprawia, że pierogi są jeszcze lepsze. Polecam również nie zapominać o czarnuszce, która świetnie tutaj pasuje. Pieczone pierogi z tego przepisu można również przygotować z dodatkiem leśnych grzybów, jeżeli macie ich pod dostatkiem. Wtedy będą jeszcze lepsze! ?
Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką Łukasz Te pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką to w moim domu świąteczna klasyka. Już nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Bożego… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 16-20
SKŁADNIKI
Ciasto półkruche:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 750 g pieczarek
- 3 cebule
- 3 łyżki klarowanego masła
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- czarnuszka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto półkruche
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Posiekaj masło, wbij jajka i dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia.
Farsz
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na łyżce klarowanego masła do złotobrązowego koloru.
- Pieczarki obierz i pokrój według uznania (ja czasami siekam je drobno, a innym razem kroję w duże kawałki). Następnie usmaż je na klarowanym maśle.
- Usmażone pieczarki połącz z cebulą i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. (Ja dodaję również 1-2 łyżki sosu sojowego).
Przygotowanie pierogów
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm i powycinaj z niego koła o średnicy 10-12 cm.
- Na każdy okrąg nałóż po solidnej łyżce farszu i sklej ze sobą brzegi, jak na pierogi. Możesz je dodatkowo uformować za pomocą widelca.
- Żółtko rozbełtaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką pierogi. Wierzch posyp czarnuszką.
- Pierogi piecz przez 25-30 minut do złotobrązowego koloru w piekarniku nagrzanym do 180°C.