Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką

Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką

Te pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką to w moim domu świąteczna klasyka. Już nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Bożego Narodzenia. Dlatego obok tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami muszą się również pojawić te wyborne pierogi z półkruchego ciasta wypełnione pieczarkowym farszem po same brzegi. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno pomiędzy świątecznymi posiłkami. Smakują także genialnie z kubkiem czerwonego barszczu obok. Tutaj zdradzę Wam mój mały sekret – do farszu z pieczarek zawsze dodaję odrobinę sosu sojowego, który genialnie podkręca jego smak i sprawia, że pierogi są jeszcze lepsze. Polecam również nie zapominać o czarnuszce, która świetnie tutaj pasuje. Pieczone pierogi z tego przepisu można również przygotować z dodatkiem leśnych grzybów, jeżeli macie ich pod dostatkiem. Wtedy będą jeszcze lepsze! ?Zdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką Łukasz Te pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką to w moim domu świąteczna klasyka. Już nikt nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Bożego… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 16-20

SKŁADNIKI

Ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 750 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • czarnuszka

PRZYGOTOWANIE

Ciasto półkruche

  1. Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą. Posiekaj masło, wbij jajka i dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę do schłodzenia. 

 

Farsz

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na łyżce klarowanego masła do złotobrązowego koloru.
  2. Pieczarki obierz i pokrój według uznania (ja czasami siekam je drobno, a innym razem kroję w duże kawałki). Następnie usmaż je na klarowanym maśle.
  3. Usmażone pieczarki połącz z cebulą i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. (Ja dodaję również 1-2 łyżki sosu sojowego).

 

Przygotowanie pierogów

  1. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 mm i powycinaj z niego koła o średnicy 10-12 cm.
  2. Na każdy okrąg nałóż po solidnej łyżce farszu i sklej ze sobą brzegi, jak na pierogi. Możesz je dodatkowo uformować za pomocą widelca.
  3. Żółtko rozbełtaj ze śmietaną i posmaruj mieszanką pierogi. Wierzch posyp czarnuszką.
  4. Pierogi piecz przez 25-30 minut do złotobrązowego koloru w piekarniku nagrzanym do 180°C.Zdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów