Pieczone pieczarki z wędzonym twarogiem i jajkiem
Pieczone pieczarki z wędzonym twarogiem i jajkiem to moja dzisiejsza propozycja na niebanalne śniadanie lub lunch. Smakuje równie dobrze w przerwie w pracy, jak też w domowym zaciszu.
Pieczone pieczarki nie są wyjątkowo pracochłonne. Przygotujecie je w czasie gdy popijacie poranną kawę, upieką się w punkt gdy Wy będziecie brać prysznic przed wyjściem lub chwytać pierwsze tego dnia wiosenne promienie słońca. Zapewniam Was wszystkich, że są tego warte. To w końcu niewielkie poświęcenie.
Pieczarki z wędzonym twarogiem i jajkiem – pomysł przyszedł mi na myśl, gdy planowałam dzisiejsze śniadanie. Niby nic wielkiego, kilka składników, ale syci na długo i dostarcza tego, co trzeba, by dobrze spędzić resztę dnia.
Całe danie, mimo, że jest pożywne, powinno trafić w gusta zarówno osób mięsożernych, jak i całą resztę. Mieści się w niespełna 300kcal. W treści samego przepisu znajdziecie szczegółowy podział wartości odżywczych.
W mojej lodówce znalazło się opakowanie grzybów portobello, ale jeśli macie ochotę użyć zwykłych pieczarek lub akurat do takich macie dostęp, będzie to równie dobry wybór.
5 z 1 głosu Pieczone pieczarki z wędzonym twarogiem i jajkiem Pieczone grzyby z pożywnym twarogiem i jajkiem - porcja energii na śniadanie lub lunch Porcji 2 porcje Czas przygotowania 5 minsCzas gotowania 20 mins Składniki- 300 g pieczarek portobello lub zwykłych dużych pieczarek
- 100 g wędzonego twarogu
- 2 szt jajka
- 1 ząbek czosnku
- 10 ml sosu sojowego jasnego
- 10 ml oliwy EV
- 1 szt cebula dymka
- 50 g rukoli lub innej sałaty
- Pieczarki skrapiamy sosem sojowym i posypujemy posiekanym czosnkiem. Pieczemy około 15 minut w 190 stopniach C
- Na oliwie smażymy jajka. Gdy są w połowie ścięte, dodajemy pokruszony twaróg.
- Na upieczone grzyby wykładamy jajka z twarogiem. Posypujemy posiekaną dymką.
- Grzyby układamy na rukoli, polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Sprawdź inne pomysły na smaczne śniadania