Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Koniec roku to jeden z niewielu tygodni w roku, gdy czas nieco zwalnia. Sprzyja to wszelkim rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom – tym mniejszym i większym, a jak wiadomo, najlepsze imprezy odbywają się przy smacznie zastawionym stole. Nie chodzi o to, by potrawy były ciężkie, pracochłonne, czy drogie. Najprostsze składniki potrafią sprawić najwięcej przyjemności, a na dodatek nie rujnują naszych portfeli. Takie są na przykład pieczone pieczarki portobello – pachnące ziołami, czosnkiem, soczyste i opływające świeżym masłem. Przygotowuje się je szybciej niż półmisek kanapek. I wszyscy są zadowoleni.

Takie pieczone pieczarki portobello są świetną przekąską lub aromatycznym dodatkiem do dania głównego. Z garścią rukoli i pokruszoną fetą będą natomiast lekkim, bezmięsnym daniem budzącym zainteresowanie wśród wszystkich gości. Do tej przystawki z powodzeniem można wykorzystać zarówno duże i otwarte pieczarki, jak i te małe, zwykłe – ciemne i białe. Te duże i otwarte w tym przepisie mają jedną przewagę – to, co najlepsze zbiera się w kapeluszu, przez co są bardziej soczyste i bogatsze.

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g pieczarek portobello
  • 200g drobnych pieczarek brązowych
  • 50ml oliwy EV
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25g masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki oczyść i dokładnie osusz. Nie mocz otwartych kapeluszy w wodzie.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy i oprósz tymiankiem i majerankiem. Ułóż kapelusze pieczarek blaszkami do góry i lekko obtocz w oliwie.
  • Skrok grzyby pozostałą oliwą, posyp posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • W każdym kapeluszu połóż niewielką ilość masła.
  • Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut – można włączyć funkcję grill.
  • Wyjmij z piekarnika, posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym sokiem.
  • Przełóż na półmisek. Podawaj na ciepło.

Rada: Aby uzyskać pełne wegetariańskie danie, ułóż pieczarki na rukoli i posyp pokruszoną fetą. Skrop pozostałym sosem z dna naczynia po pieczeniu grzybów.

Smacznego!

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

Paluszki serowe z ciasta franc…

Beti Beti
kruche babeczki

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pączki nad pączkami! Na zakwasie pszennym. Lutowa Piekarnia

Pączki nad pączkami! Na zakwas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone faworki z żurawiną

Pieczone faworki z żurawiną

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Śledzie w śmietanie
1

Śledzie w śmietanie

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Faworki Ćwierczakiewiczowej

Faworki Ćwierczakiewiczowej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini pączki serowe

Mini pączki serowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zawijaski z pastą serową
1

Zawijaski z pastą serową

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Zakręcone pączki afrykańskie

Zakręcone pączki afrykańskie

aronia aronia
Wiem co jem

Przepis na proste pączki Babci Basi
2

Przepis na proste pączki Babci…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i dla Niej

Ceviche z tuńczyka. Dla Niej i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami